Midsommarsnapsen

Så här på Midsommarafton vill vi gärna slå ett slag för whisky som ett ofta mer än fullgott alternativ till snaps. Särskilt gäller detta de fylligare maltwhiskies som vi svenskar ofta älskar, inte minst när de är riktigt rökiga dessutom. (Cue: d.v.s. i precis den riktning som vår egen whisky kommer att röra sig i!)

Dock kan det vara på sin plats med några förhållningsorder, eller i alla fall tips. Nummer ett är att det är bortkastad möda att kyla whiskyn som skall i snapsglaset – den tappar då (precis som snapsen) mycket av sin arom och smak, vilket känns klart kontraproduktivt. Nummer två är att sherrylagrad whisky kan vara lite lurigt att kombinera med sill och gravat etc, varför det oftast funkar bättre att ta till lite smakintensivare men Bourbonfatslagrade whiskies, vare sig de är rökiga eller inte. Nummer tre är att whisky som snaps till en mycket krämig sillinläggning eller en baserad på tomat eller curry som smak, inte alltid är en optimal företeelse, för att uttrycka sig milt; men så föreslår vi också att den typen av inläggningar helt relegeras från buffén…

Ja, och så förstås nr fyra: intaget bör ske med måtta och med inriktning på njutning. För med en whisky så handlar det inte om att kasta ner den i strupen, utan om att känna de härliga aromerna och smakerna. Så ta dig lite mer tid, för att få lite mer njutning.

Trevlig Midsommar, allihop!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *