Reisetbauer 7 yo

Tack Johan, för ett sample av den österrikiska maltwhiskyn från Reisetbauer, ett vad det verkar mycket litet destilleri som tillverkar det mesta i spritväg, i huvudsak på frukt man själva odlat, från äpplen och päron vidare till druvdestillat. Samt då maltwhisky.

Reisetbauer 7 yo (43 %)

Fruktig grundton med lite kåda och honung, viss vaghet. Smaken är äppelsötma med klart vinös känsla och vissa skal- och kaneltoner som krydda, lite tvålig.
Mjuk eftersmak med lättaste kryddighet, baserad på honungsbakade torkade
äppelskivor och ananas. Tydligt enkel i karaktären, men väl utfört och
rätt behaglig, annorlunda stil; ”äppelvin och lätt kåda”. Total score: 76/100

Av hemsidan reisetbauer.at att döma så har fyra fat fyllts och använts för buteljeringen, samtliga från österrikiska vinproducenter och med inslag av distinkt sött vin, i form av trockenbeerenauslese.

En score på 76 är precis på nivån ”godkänt”, enligt undertecknads sätt att bedöma whiskies. Så det är alls inte någon dålig whisky det handlar om, tvärtom. Men den är samtidigt klart annorlunda i stilen, relativt den som har en mer klassisk uppfattning om vad maltwhisky är – fruktigheten är ytterst påtaglig och mjukheten gör den en smula enkel i karaktären. Vad beror då detta på? Tja, produktionssättet, är ju enkelt att säga och, visst, så är det förstås. Men vad i produktionsförutsättningarna är det som gör sig gällande?

Ett uppenbart val av orsak är sötvinsfaten som använts, de slår tydligt igenom och verkar få ett stort spelrum. Men det är inte första gången som detta hänt och det behöver inte alls leda till en enklare karaktär utan oftare till dess motsats. Personligen så är mitt val av orsak att pannan som använts är en hybridpanna, d.v.s. en kittelpanna (pot still) i dess nederdel, men därefter en eller en serie med kolonner, som med sitt flertal bottnar kommer att medföra en mer eller mindre uttalad rening av destillatet och därmed också utslätning av detsamma. Det ger helt enkelt ett destillat med renare karaktär. Bra i många avseenden. Men kanske inte optimalt för att göra en riktigt bra och karaktärsfull whisky (dock klart säkrare än en felaktig satsning på stor karaktär!).

Vår uppfattning är att en maltwhisky skall brännas (destilleras) i klassiska pot stills, utan inslag av bottnar eller reningssteg. Med andra ord precis som vår set-up ser ut. Det ger mer karaktär och distinktion till destillatet och det är väl ändå vad vi är ute efter?

Den som har en avvikande uppfattning får gärna föra fram sitt case, för en diskussion.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *