El och mer rengöring

Efter torsdagens mycket idoga arbete med att göra rent de båda brännarelementen i mäskpannan kom turen idag till själva pannan, d.v.s. insidan av denna 900 liter stora (och med hals försedda) kopparkittel i voluminöst kurvig stil. Det är en förvisso rätt brutal, men klart enklare och mer rättfram historia. Kaustik soda-lösning sprutas på, får stå i en halvtimme, högtrycken laddas maximalt och även om det ser rent ut, så kommer rätt mycket smuts av på detta sätt. Rent och fint.

Och så blev det då också dags att återmontera de båda stora brännarelementen. De väger en hel del, skall ni veta. En tumstjock fläns med ca 40 cm diameter, av rostfritt stål, den väger sina modiga. Inte för att resten är så lätt heller. Nåväl, problem kan uppstå på flera plan vid denna manöver. Dels har vi frågan huruvida packningarna sluter tätt, efter att man med vansinniga krafter dragit de respektive åtta mycket stora bultarna till respektive brännarpaket. Dels har vi frågan om allt står rätt till med de faktiskt ganska känsliga brännarelementen (särskilt med tanke på all den kraftiga påväxt, delvis i grafitform, som togs bort i torsdags).

Ungefär 400 liter vatten fylldes in i pannan. Det var tätt (tack!).

Effektstegen testades sedan ett för ett, med hjälp av ett säkert inte helt avsett manövrerande av säkringar och kontrollvred. Allt visade sig fungera – efter att en brännarbåge kopplats ur, p.g.a. gärningsmannaskap avseende ihärdigt triggande av automatsäkringen. Tur att man inte (bara) har gammaldags porslinssäkringar!

Troligen har just denna brännarbåge havererat och därmed kortsluter den, eller drar i vart fall för mycket ström, eller ger för stort motstånd. Nåväl, en av 24 är f.n. ur leken, vilket inte har någon praktisk betydelse. Det väsentliga är att funktionen finns där.

You may also like...

1 Response

  1. Tommy skriver:

    Skickade iväg ett mejl till Nordiclawadressen……

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *