Glen Scotia 12 yo

Glen Scotia är ett av tre verksamma destillerier i Campbeltown, den lilla orten mot spetsen av den långa halvön Kintyre, på den skotska västkustens södra del. Mest känt är förvisso Springbank inom orten – som är en egen whiskyregion – men faktum är att Glen Scotia kan vara väl så spännande, pendlande mellan en ganska betydande dålighet och avsevärd briljans. Men alltid med mycket karaktär och ”hjärta”. Dags därför att prova en 12 yo buteljerad av Scotch Malt Whisky Society (destilleriägaren – Loch Lomond distillery – verkar inte förmå göra sin egen whisky riktig rättvisa).

Glen Scotia 12 yo, SMWS 93.51 @ 61,4 % – från en refill Bourbon barrel så erbjuder doften på den här whiskyn en tydlig torvton av rökt malt, sälta och syrlighet från havet, nytt läder, grönsaksland, lätt blommighet och just en tydlig karaktär från ett Bourbonfat. Smaken är örtig, med mynta och andra färska örter, maltig och rökig, med en lätt ton av jod och salt. Eftersmaken ger även smörkola och en mer isande torvrök, men sent kommer även en fruktighet. Klart påflugen och närapå extravagant karaktär, men med bra balans, på ett mycket torrt och ”akademiskt” grundtema; ”torr och krävande, på torv och örter”, så är detta en riktig djävul till dram! Betyg: 87/100

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *