Rosebank, trippel

En varm, om än snabbt avsvalnande, sommarkväll kräver ett välriktat val av whisky för att det skall fungera bra. Viss whisky är helt enkelt inte så värst sommarkompatibel. Men en som brukar vara det, är sedan 1993 saligen avsomnade (d.v.s. nedlagda) Rosebank, från Falkirk i Lowlands. Med sin partiella trippeldestillering och rätt allmänt erkänt unika karaktär så börjar den nu sjunga på de sista verserna, även om det alltså ännu kan låta väl så skönt:

Rosebank 20 yo (SMWS 25.59 ”Boxing Gloves and rapier thrusts”) @ 53,8 % – tyngd och stark karaktär i dofterna, som är tydligt fruktiga med lite nerkokt känsla, bra vitekskaraktär och viss syrlighet på kanderade citronskal, lite nyslaget gräs. Smaken är först en krämig kavalkad på tutti-frutti, men snabbt nog med uppstagande lätt bitterhet av citronskal och lätt sliten ek. Eftersmaken blir något blommigare snarare än fruktig, lätt uttorkande. Rätt oljig känsla för en trippeldestillerad whisky, påfallande tyngd och enkla men kraftfulla karaktärer; ”fruktkola och åldrande Bourbonfat”. Betyg: 89/100

Rosebank 20 yo (SMWS 25.60 “In a secret garden”) @ 51,1 % – något återhållsam doft, med mogna Gala-äpplen, fräscha blommor, ljunghonung, en diskret och hudvarm parfym samt lätt maltighet. Gula och röda äpplen, med skal, citronskal, vaniljfudge och en aning ingefära i smaken. Tydligare ingefära med viss bittermandel i eftersmaken, med knustorra frukt- och skaltoner. Inte så krämig men relativt smaktung och med en ärligt enkel karaktär; ”Gala-äpplen och ingefära”. Betyg: 86/100

Rosebank 20 yo (SMWS 25.62 “Classy and attractive”) @ ca 54 % – mogna gröna äpplen, rapsolja, maltig smördegskänsla samt vanilj och solvarm hud. Smaken har fräsch och grön fruktighet, mandarinskal, lite lime samt läderhandväska och sandelträ. Eftersmaken ger fina skaltoner på gröna äpplen och ljus citrus, med en lätt kryddig ekton. Utpräglat fräsch och livfull, i den ljusare delen av skalan; ”fräscha äppeltoner och fint läder”. Betyg: 89/100

Samtliga tre buteljeringar är från refill Bourbon barrels, vid samma ålder och därmed högst sannolikt från samma ”parcel” av fat, d.v.s. det är systerfat det rör sig om. Vilket märks. Noteringarna ovan kan verka mer eller mindre olikartade, men det är nog egentligen först när man som här provar alla tre tillsammans som man noterar skillnaderna. I grund och botten är det här tre väldigt snarlika whiskies och alla är mycket trevliga, med sin uttalat fruktiga stil och lättsam elegans till det. Inte alla whiskies förmår kombinera lätthet med tydlighet och grace. Verkligen inte alla, utan bara ett fåtal. Rosebank var en.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *