Fat Nr 1/2010, tasting note

Tack till alla som visat sin uppmuntran och som gratulerat oss till att nu ha whisky i lagerhuset!

Samman med gratulationerna har vi också fått en hel del frågor som går ut på att man vill veta karaktären på vår första whisky. Givetvis skall vi informera er om detta, men samtidigt måste vi alla komma ihåg att de första faten är på över 200 liters volym och de är inte färdigmogna i dagsläget, även om de i och för sig i legal mening innehåller whisky (som ju måste vara tre år gammal). Så, med den brasklappen kan vi stolt meddela att följande är vad vårt Fat Nr 1/2010 erbjuder just nu:

Doft: hårdrostat bröd och tydlig malt, klart aromatisk ek med muskot och nejlika, med vatten en klar rökton och viss örtighet samt bacon.

Smak: fudge, rostat bröd med smör, rökt kött, muskot och en begynnande fruktighet (som behöver utvecklas mer)

Eftersmak: tydlig rökton, kola, jordig ton med maltinslag, mycket mild fruktighet

Sammanfattning: mycket karaktär och en spirande balans, men den är ännu tydligt omogen och behöver längre tid i fatet; lovar emellertid gott, förutsatt att man gillar sin whisky med kraftfull karaktär!

Fat Nr 1/2010 är för övrigt en s.k. ”barrique” (ca 225 liters volym) av helt ny europeisk skogsek från Limousinskogen i Frankrike, med hård rostningsgrad och rostade gavlar.

Vår första buteljering kommer att ske i november i år och kommer att omfatta en del fat som producerades senare under hösten 2010. Håll utkik här på hemsidan och bloggen för mer info, så snart vi själva har fått den!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *