Glenburgie 20 yo

…och redan här har vi nästa whisky: Glenburgie 20 yo.

Här finns många likheter med föregående testade whisky (Braes of Glenlivet 20 yo), i form av ålder (20 yo), typ av fat (refill hogshead), geografiskt och stilmässigt område (Speyside) och det faktum att det även här är fråga om en blendingmalt.

Men där Braes of Glenlivet led av ett inaktivt fat som inte hjälpte whiskyn i någon större utsträckning, så är det här en helt annan historia som utspelar sig:

Glenburgie 20 yo, Old Malt Cask, refill hogshead @ 50 % – Initialt har doften en mycket flyktig känsla av ägg, som dock försvinner mycket snabbt och lämnar toner av fräsch ljus frukt, amerikansk vitek med vaniljtoner och en ätt kryddig maltig ton. Smaken är än mer generös och ger fruktkräm på en vanilj- och ingefärsdoftande ektallrik, med tydlig krämighet. Eftersmaken drar mer mot fruktkola, gräsklipp och vaniljkräm, med lite färsk ingefära. Relativt lätt men klart krämig och med visst djup, läskande, bra balans; en lyckad lagring på en refill hogshead. Sammanfattande omdöme: ”frukt, ingefära, vanilj”. Betyg: 85/100

Se där, ett mycket tydligt exempel på hur stor skillnad i kvalitet och karaktär som ett bra fat gör!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *