Alla vägar…rom!

Jodå, vi älskar vår whisky. Mer än någon annan dryck. Men, trots (undertecknads) normal aversion mot destillat baserad på sockerrör – d.v.s. rom – så finns det ibland en katt bland hermelinerna…

…i detta fallet dök den upp vid försläppet av Svenska Eldvattens buteljeringar för september (finns nu på Systembolaget, i beställningssortimentet).

”the Rum Swedes – Jamaica 2000” (Hampden distillery; Bourbon barrel) @ 58,4 % – en tolvårig single cask rom med doft av rökelse, ek med kanel/muskot/mandel, kanderade toner, läder och en aning fräsch svett. Smaken ger mynta och basilika, lätt vanilj från fatet, aningen chilli, rent Demerarasocker. Torrare eftersmak med mer Demerarasocker, blandning av chilli, kakao och krut. Mycket tydliga toner av råvaran, väl balanserat och stark karaktär; syndigt lockande – ”läder, rökelse och Demerarasocker”. Betyg: 93/100

Se där, en möjligen whiskylik rom, som är ytterst tilltalande. Beställningsnummer hos Systembolaget är 87875.

Samtidigt släpptes i beställningssortimentet även följande:

”the Rum Swedes – Guyana 2003” (Demerara Distillers Ltd; Bourbon brl [trots dess mörka färg]) @ 60,9 % – doft med mörk kola, kanderade apelsinskal, fruktigt läder, druvig och med druvsocker. Kandisocker i smaken, med apelsinskal, muskot, blommighet och ”lätt fruktplast”. Eftersmaken ger en torrare blommighet, mjölkchoklad med apelsinsmak och mjuk pepparkaka. Mycket tung karaktär, med urkraft, Little Britain inom romvärlden, månne? Betyg: 84/100

Beställningsnummer är 87893. Detta är en mer typisk romkaraktär och alltså något som egentligen inte är undertecknads ”grej”. Men trots det fick den ett bra betyg!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *