Styrkan, del II (laddning av spritpannan)

Som del två i vår resa genom styrkans betydelse i olika steg av produktionsprocessen är det nu dags att titta lite närmare på styrkan vid laddningen av spritpannan och vilken betydelse den har.

Laddningen av spritpannan sker från två olika källor. Dels av lågvin som endast bränts genom mäskpannan och som i vårt fall håller 25-26 procents styrka, dels av feints/finkelsprit vid ca 35 procent, som ju är de delar (huvud/föreshots och svans/feints) från tidigare spritkörningar som inte har blivit råsprit utan som måste brännas om med nytt lågvin. Det vanliga är att det finns en gemensam tank för lågvin och feints/finkelsprit. Emellertid har vi separata tankar för lågvin och feints/finkelsprit. Det betyder att vi kan styra relationen mellan de ingående två delarna och även den styrka som spritpannan laddas med. Detta är ett medvetet inslag i konstruktionen av vår anläggning.

Men vilken betydelse har då laddningsstyrkan? Är det inte bäst att ha samma mängd lågvin och feints/finkelsprit i varje fyllning? Jo, i princip. Men eftersom styrkan på lågvin och även feints/finkelsprit varierar något mellan olika körningar (beroende främst på när körningen stängs av; den sista spriten späder väldigt kraftigt ner innehållet i tankarna) skulle exakta relationer mellan mängden lågvin och feints/finkelsprit också ge variationer i laddningsstyrka, i spritpannan.

Vår normalladdning är nu 330 liter lågvin och 230 liter feints/finkelsprit, för 560 liters laddning. Styrkan skall ligga kring 30 procent, plus minus en halv procentenhet.

Det anses att laddningsstyrkan skall ligga på minst 28 procent i en spritpanna. Det som händer om man går in med en för svag styrka är att man dels får en klart mindre mängd sprit till sprittanken, dels också får en något mer svag – eller lätt – karaktär på råspriten. Mer sprit går till att följa ställda krav för huvud och feints/finkelsprit i processen, vilket ger mindre sprit och mindre smakämnen till hjärtat av körningen, d.v.s. råspriten.

Samtidigt kan man inte heller gå för starkt in med laddningen, eftersom det då kräver en process som närmar sig en trippeldestillation (vilket bl.a. Springbank tillämpar), vilket i sin tur kraftigt påverkar grundkaraktären i råspriten, i en lättare riktning. Man måste alltså nyttja lämplig mängd lågvin med sin mycket robusta karaktär, samman med den starkare och mer estriga finkelspriten. Allt handlar om balans, i detta processteg likväl som i andra.

Med våra 30 procent laddningsstyrka får vi en påtagligt penetrerande tyngd i arom och smak på vår råsprit; karaktärerna är rimligen desamma som vid en svagare laddning, men de har alltså mer tyngd. Vi vill ha en kraftfull och smakrik whisky, vilket bäst åstadkoms genom att även råspriten får denna grund. Att hjärtat på spritkörningen sedan körs riktigt långsamt för en höggradig rening och förfinad karaktär, det är en annan aspekt av produktionen. Grunden skall ändå vara kraftfull.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *