Styrkan, del IV (sprittanken)

När man väl har val sina cut points så får man ju, som en effekt därav, också en viss styrka i sin sprittank. Eller hur?

Nja, i och för sig. Men det går att påverka styrkan beroende på hur spritpannan har körts. Långsammare körning innebär högre grad av reflux och därmed starkare destillat, och omvänt. Nu kör vi alltid hjärtat i spritkörningen relativt långsamt, eftersom det är god praxis att göra detta. Men små justeringar kan vara nödvändiga, beroende främst på omgivande faktorer som lufttryck och luftens temperatur (eftersom det är luften som kyler halsen på pannan och därmed påverkar refluxverkan som finns i halsen).

Man brukar säga att en bra råsprit för whisky är 70 % stark, plus/minus två procentenheter. Detta är dock bara en tumregel – även om vi normalt ligger kring just 70 % i styrka. Det finns utmärkt råsprit som är väl över 72 % och även därunder, även om det vid styrkor under 68 % skall finnas en god anledning till detta (annars kan man misstänka en missad lägre/andra cut point och därav följande svag styrka på råspriten men också en mer finkeltonad karaktär).

Viktigast är givetvis karaktären på råspriten, snarare än styrkan. Men eftersom styrkan på hjärtat i dess olika stadier ger resultat i form av styrkan hos råspriten, så går karaktär och styrka i stort sett hand i hand. Dock är normalt en sommardestillation något svagare än en vinterdestillation, även om karaktärerna framstår som lika.

Nästa fråga är: vid vilken styrka skall man använda råspriten…?

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *