Alla vägar…Rom (del II)

Barbados 2000 (13 år) @ 58,8 % – grönt vegetal doft med inslag av paprika och peppar, utöver kandisocker och en del ektoner. Ek med lätt vaniljtouch svarar för blommighet och viss bitterhet, som balanserar en nästan rökig ton av hårdrostad knäck och kanel  – men med begränsad sötma. Lite känsla av ”Kungen av Danmark”. Framstår som relativt lätt, om än oljig och med stor karaktär; ”grön paprika och rostat kandisocker”. Betyg: 83/100 (Artnr i Systembolagets beställningssortiment är 87168.)

Guyana 2002 (11 år) @ 61 % – smörstekta fina rotsaker, med läder, kandisocker, lätt multnande löv, kolakok och bastupanel. Mintig och grönt örtig ton i smaken, med bibehållet kandisocker av ljusare variant, vissa citrustoner med råsocker gör sig påminda och sent i eftersmaken kommer rostat kaffe fram. Medeloljig och smakstark. ”Kandisocker, mynta och bastupanel”. Betyg: 85/100 (Artnr i Systembolagets beställningssortiment är 87879.)

Nu skall det klargöras med en gång, att författaren här är en whiskiot, som till för ett inte alltför långt tag sedan inte alls gillade rom. Det var dock p.g.a. all den uppsötade rom som finns ute på marknaden. Osötad rom rakt från faten är något helt annat, som KAN vara mer whiskylikt och då mer direkt tilltalande för den som delar whiskiotens typiska referenser. Dock är råvaran en helt annan och pannorna regelmässigt långt från maltwhiskyns processer. Barbados 2000 var mycket ”rommig” och i det ligger en liten svårighet för Yours Truly. Höga poäng på stark karaktär…fast det är svårt att ta av sig whiskyglasögonen och helt ta in den högst påtagliga ”rommigheten” som något entydigt positivt. Den som kan sin rom borde dock älska båda dessa. Rom är ju inte whisky och detta är något positivt för den som uppskattar bra sprit av olika slag!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *