Styrkan, del VII (avnjutning)

När whiskyn väl är buteljerad så håller den en styrka om som lägst 40 % och i praktiken som mest kring 65 % (då för cask strength där faten fyllts vid full styrka). Skillnaderna mellan dessa båda typer av whisky, när de kommer i ett glas, är avsevärda. Orsakerna till detta har behandlats i de tidigare inläggen i denna miniserie om styrkans betydelse. Men när whiskyn väl är i flaskan så har tillverkaren eller buteljeraren gjort sitt och produkten har vissa kvaliteter, karaktärer och potential.

Vad kan då du som konsument göra åt saken? Jo, du har själv en unik uppsättning preferenser och även förutsättningar. Du kan, med hjälp av ett val av miljö för att prova whiskyn (temperatur och doftmiljö) påverka vad du kan eller kommer att kunna uppfatta, liksom du med hjälp av vatten kan påverka vad whiskyn kan erbjuda dig.

Om vi utgår från att temperaturen är normal rumstemperatur – vilket brukar vara mest lämpligt – och inga störande dofter förekommer, så återstår vattnet. Du har i Sverige normalt sett ett bra vatten, som kan användas för spädning. Häll dock gärna upp vattnet så att det dels blir rumstempererat dels får en chans att ånga av sig de små spårmängder av klorering som kan förekomma i de kommunala näten. Idealiskt hälls vattnet alltså upp ett par timmar i förväg.

Vad kan då vattnet göra? Jo, det förändrar balansen i din whisky. En whisky vid cask strength eller annan högre alkoholhalt är som regel inte kylfiltrerad och innehåller en mängd långmolekylära oljor och proteiner, vilket whiskyn vid 40 och 43 % som regel till stor del har förlorat (p.g.a. kylfiltreringen). Detta ger en fylligare känsla i munnen och det bär också aromer och smaker på ett annat sätt, även om det kanske i sig inte har någon helt egen smak.

När du späder din whisky från säg 58 % och ner till kanske 50 % – en ofta trevlig styrka – så kommer vattnet och alkoholen att bli en uppslamning, d.v.s. inte en perfekt lösning som är helt homogen. Molekylerna i glaset blir nervösa av att deras invanda balans har rubbats och börjar vibrera, vilket skapar en liten höjning av temperaturen i whiskyn. Har du sett tecken på ångbildning i ett kupat glas (du skall använda ett bra och kupat glas!) någon gång? Det beror på temperaturhöjningen. Vidare så rubbas balansen även mellan olje- (alkohol-) och vattenlösliga arom- och smakämnen, liksom din egen förnimmelse av smakerna, bland annat beroende på att smärtförnimmelsen minskar vid lägre alkoholhalt.

Effekten av att späda din 58 %-iga whisky blir enkelt uttryckt att den enda eller de två helt dominerande karaktärerna mjuknar och släpper fram fler karaktärer i både arom och smak. Ofta blir upplevelsen lite fruktigare och lite sötare, men det är en regel med ett antal undantag; i särskilt äldre whisky kan den både bli platt och betydligt tydligare i sin ekighet, vilket i båda fallen typiskt sett är negativt.

Vid fortsatt spädning förändras whiskyn ännu en gång. Du kan alltså laborera runt med lite olika styrkor, för att hitta både det som är den objektivt bästa styrkan för det du vill göra – seriös provning eller bara avnjutning kan kräva olika egenskaper hos whiskyn – liksom finns din egen personliga favoritstyrka för just den här whiskyn. Det finns nämligen aldrig en enda sanning när det gäller styrkan, eftersom syftena skiljer sig åt och de personliga förutsättningarna likaså.

”Never steal Another man’s wife – and never water his whisky!” Amen.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *