Förslutningstyp

En fråga som vi fick när vi bad er, kära bloggläsare, att önska ämnen för blogginlägg, var vilken typ av förslutning som är att föredra – kork eller skruvkork?

För maltwhisky är en ”Cork stopper”, alltså en kork med hatt, absolut vanligast. Den ger en lyxigare känsla när man öppnar flaskan.

Men…skruvkorken är i teknisk mening bättre. Skruvkorken håller regelmässigt tätare än genomsnittskorken och risken för korkdefekter är nära noll (korkdefekter förekommer även i maltwhisky, om än i mindre omfattning än för vin – har man en gång känt ett tydligt exempel så glömmer man det aldrig!). Men känslan hos den där tunna metallskruvkorken är kanske inte den exklusivaste som finns. Faktiskt framstår då den plastskruvkork som många japanska maltwhiskies är begåvade med, som en mer känslofyllt ”rätt” lösning. Den skramlar ju inte.

Sedan har det som vanligt med pengar att göra. Kork-korkarna kostar mer. Men om man inte lägger ner bortåt en femma per kork, så kan man alltid hitta billigare lösningar, men som då också kommer med lägre kvalitet och mindre noggrant utval av själva korken, med ty följande ökad risk för trasiga korkar (korkskruv fram!), läckande flaskor och korkskador.

Vi kommer att ha Cork Stopper, av den högre kvalitetsskalan, som verkligen sitter tight och bra i flaskan – med bibehållen stil.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *