Glann ar Mor och Kornog

Glann ar Mor är ett maltwhiskybränneri på Bretagnes norra kust, d.v.s. på den franska Atlantkusten. Produktionen är liten och mycket traditionell, med helt skotska förtecken. Bland annat har Jean Donnay kylspiraler (s.k. ”worm tubs”) och direkteldning på sina pannor. Han håller för övrigt nu också på att bygga upp ett nytt bränneri på Islay, vid namn Gartbreck (strax söder om Bowmore)…

Nu var det i alla fall dags att pröva två nya buteljeringar från 2013, en vardera av den orökiga Glann ar Mor och den torvrökiga Kornog.

Glann ar Mor ”Taol Esa 2′ Gwech 2013” @ 46 % – tydlig maltig sötma med mogna päron i doften, med viss gräsighet och påtaglig mjukhet. Smaken ger mer klockren maltighet med sötma även från Bourbonfaten, fräscht gräs och ett lätt kryddigt bett av eken. Eftersmaken har mogna äpplen och päron i ett maltlager, ingefära, vanilj och lite torrt gräs. En mycket ren och delikat karaktär, utpräglat maltig; relativt enkel, men mycket tilltalande och lättdrucken, med längd i tonerna. Betyg: 86/100

Kornog ”Sant Ivy 2013” @ 58,6 % – en dämpad men mycket ren torvton i doften, med tillägg av ren maltighet och lite ljus tobak. Smaken ger mer torv, vanilj från Bourbonfatet, konserverade äpplen och päron samt en lätt fatkrydda. Eftersmaken har samma toner som smaken, men med fruktigheten som efter hand mer dominerande; lång och mjuk. Ultrarena toner av malt och mjuk torvighet, extremt tilltalande och lättdrucken. Betyg: 89/100

Lustigt nog har den eminenta Serge Valentin provat bl.a. de här två för någon dag sedan eller två (jag provade dem igår). Se hans blogg www.whiskyfun.com för hans syn på saken!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *