Varför är japansk whisky så bra?

Detta var en fråga som ställdes till oss i samband med att vi bad om ämnen att diskutera. ”Varför är japansk whisky så bra?”

Nu är ju ”bra” ett i en hel del avseenden subjektivt begrepp och alla håller kanske inte med om att japansk whisky är så bra. Vi gör det emellertid – i alla fall när det gäller den japanska whisky som man har rimlig möjlighet att pröva här i Europa.

Japanerna har väl en tendens att vara riktigt extremt noggranna när de ger sig på något. Se på bilar, till exempel – finns knappast många fel som går att finna på en genomsnittlig Lexus, eller annan japansk bil. De är gjorda med noggrannhet och stolthet som troligen står ingen efter.

De som gör japansk whisky står inte för något annat än en genuint genomtänkt produktionsprocess och höggradig noggrannhet vid urval av råvaror, fat och kontroll över processen. Om de inte gjorde det, så skulle de inte göra så bra whisky som är fallet. Det är i alla fall vår övertygelse.

Det som har framstått som mest slående när det gäller japansk whisky är två saker: först och främst den väldigt fint avvägda balans som verkar finnas i varje flaska, malt likväl som blend; därtill dessutom en oerhörd fokus inom ett relativt smalt band av karaktärer, lite som de rena linjerna hos en katana, samurajens svärd. Nu kan både balans och fokus i och för sig vara negativa, för en whisky med bara balans och dessutom med smalt fokus, kan vara ganska trist. Det behövs därutöver givetvis en karaktär.

Japansk whisky verkar dock ha fört in just fokus som något av en tredje huvuddimension i sina produkter. De har som sagt i allra högsta grad kvar balansen som all bra whisky måste ha i visst mått, men de har också egen karaktär, där fokus/renhet tycks koncentrera intrycket av de karaktäristika som man valt ut. För när det gäller japansk whisky är karaktärerna långt ifrån någon slump – de stora destillerierna som ägs av Suntory (Yamazaki och Hakushu) och Nikka (Yoichi och Sendai/Miyagikyo) har nämligen ett antal pannor, vilka har olika form och kan kopplas ihop i olika par, körda på olika sätt, med olika jäststammar och jästider för mäsken, olika malt etc; en enorm flexibilitet i vilken whisky man producerar. Bara de fat och stilar på whisky väljs ut som single malt, som också presenterar både rätt karaktär och hög kvalitet, även relativt genomsnittets redan höga måttstock.

I Skottland, på Irland, och i de andra traditionella whiskymakarnationerna så har man inte lägre ambitioner, men man har en annan approach, kan man nog säga. Det är väl detta med fokus, och kanske hela attityden. Oavsett vilket, så är i alla fall japansk whisky lite annorlunda och i väldigt hög utsträckning oerhört välgjord. Därför är den också bra.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *