Kylfiltrering

Kylfiltrering, på engelska ”chill filtration” eller ”chill filtering”, innebär i whiskysammanhang att man kyler ner whiskyn i blandningskärlet och pressar den genom ett eller flera mycket fina filter. Det som händer är att kylan får de långmolekylära oljor och proteiner som finns i whiskyn att börja gå ur lösningen i alkoholen och bli så att säga synliga (detta kan iakttas om man kyler ner en cask strength-whisky i ett glas); detta gör att de inte passerar filtren utan fastnar på vägen. Beroende på vald temperatur (oftast runt nollgradigt) och finmaskigheten på filtren så kan man sedan åstadkomma olika hård filtrering.

Enligt den skotska/irländska etc whiskyindustrin har detta ingen påverkan på whiskyns smak.

Vi kylfiltrerar inte och kommer heller aldrig att göra det.

Men varför har man då kylfiltrering? Jo, när whisky exporterades till främst USA så höll den som regel 43 % i styrka. De ovan nämnda oljorna och proteinerna går ur lösning vid en styrka som oftast ligger mellan 44 och 46 %. Med andra ord och särskilt när det var kallt – eller is i glaset – så såg whiskyn inte helt genomskinlig och kristallklar ut. Den kan till och med vara helt grumlig, beroende på vilken whisky det är (främst då maltwhisky). Detta ledde till en mängd reklamationer, trots att det alltså är ett helt naturligt fenomen när whisky går ner under ca 46 % i styrka. Reklamationerna var dålig PR och ledde till motåtgärder – men inte i form av information, utan kylfiltrering, som gör att whiskyn förblir kristallklar även när den är iskall och/eller nerspädd.

Vad gör då kylfiltreringen med whiskyn? Som redan nämnts så menar industrin i stort att det inte ändrar smak och arom. Men samtidigt tar man genom filtreringen bort ämnen från whiskyn.

Det som dess oljor och proteiner står för är framför allt den oljiga munkänslan hos whiskyn, d.v.s. dess tyngd och rondör i smakerna. Ta bort grädden från jordgubbarna och se vad som händer med smakerna – det är motsvarande effekt. Till detta skall också fogas att viss smak, om än kanske oftast av samma slag som det som finns kvar i whiskyn även efter kylfiltreringen, finns i det som filtreras bort. Vi har alltså en påverkan framför allt på whiskyns rondör och smakmässiga tyngd, men också på smak och arom, direkt genom att vissa smakgivare försvinner, men kanske mer indirekt genom att de smakbärande oljorna försvinner och därmed får de kvarvarande smak- och doftämnena inte samma hjälp att göra sig påminda. Samma whisky före och efter kylfiltrering upplevs som olika.

Vi tror på att ge konsumenten av whisky från oss en möjlighet att uppleva hur whiskyn smakar direkt från faten, utan att något tagits bort eller lagts till. Därför har vi ingen kylfiltrering utan enbart en barriärfiltrering för att få bort små träsplitter och liknande från faten. Därför har vi heller ingen färgning med E150, d.v.s. s.k. sockerkulör. Och därför erbjuder vi vår whisky vid fatstyrka, så att du själv får späda till din önskade styrka. Eller låta bli att späda.

Vi är övertygade om att vår whisky i och med dessa regler också är en bättre whisky.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *