Japanska ”Distillery only”, del 1

Som en något tidig julklapp kom det en dag nerdimpande en påse med provflaskor, innehållandes ett antal ”Distillery only”-butejeringar av japansk whisky. Alltså buteljeringar som bara säljs på själva destillerierna, i Japan. Någon med stor och tung resväska har varit på peregrination, är en slutsats man kan dra.

Men vilka andra slutsatser kan vi då dra? Som väl är relativt välbekant producerar de större japanska maltwhiskydestillerierna inte en enda stil på sin whisky, utan en hel uppsättning olika stilar. Anledningen är att man inom Nikka och Suntory behöver en hel palett med olika whiskies, som underlag till sina blends – och dessa båda företag byter inte någon whisky med varandra (så som kutymen sedan länge är att man gör, i Skottland). Det blir alltså relativt sett oegentligt att tala om en ”husstil” på whiskyn, i den mening som man kan ha avseende skotska förhållanden. Men samtidigt blir det också så intressant att eftersöka den mer vaga husstilen bakom den första gruppen av toner i respektive whisky. En inspiration till djuplodande, således.

Först ut: Miyagikyo (även känt som Sendai), där man gör såväl maltwhisky som grain whisky. Och maltwhisky i kolonnpanna…

Miyagikyo 12 yo Coffey Grain ”Woody & Mellow” @ 55 % – doft med fruktig ektoner, kryddig vanilj, visst djup och en lätt rostad grundton. Fudge med knäckig kant i smaken, med rostade toner och äppelmos. Eftersmaken är knäckig med mer rostade toner och tydlig ek. Stor och mycket fruktig för en grain, tydlig fatpåverkan, mycket god. Total score: 86/100

Miyagikyo 12 yo ”Sherry & Sweet” @ 55 % – doft med Sherrytoner och russinindränkt ek, valnötter och tydlig sötma av Demerarasocker. Smak med Sherry med russin, kaffe och aningen lakrits. Eftersmaken har ekiga kryddor som muskot och nejlika och sedan massor av russinfrukter. En ren ton helt dominerad av Sherryfat, ensidig men bra. Total score: 83/100

Miyagikyo 12 yo ”Malty & Soft” @ 55 % – doft med dominans av vaniljigt Bourbonfat, söt malt, fylligt gräs, mycket aptitretande. Smak på tutti frutti med ryggrad av ek (ingefära, lätt kokos), vanilj och ananas. Gula äpplen och lätta kaneltoner i eftersmaken. Påfallande mjuk och inbjudande, välbalanserad. Total score: 89/100

Mycket trevlig genomgång av en whisky av högsta kvalitet. Nästa omgång blir det dess stallkamrat inom Nikka, nämligen Yoichi…

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *