Japanska ”distillery only”, del 2

Så var det så dags att ge oss i kast med del 2 av denna samling buteljeringar som bara finns att köpa på plats på de japanska destillerierna. Destilleriet i detta fallet är Yoichi, på den nordliga ön Hokkaido och med ett mer uttalat nordiskt eller skotskt klimat – vilket var ett av skälen till lokaliseringen, när Masataka Taketsuru letade efter en lämplig ort.

Yoichi 5 yo # 407615 @ 63 % – doft med torv i rökelseform, en lätt omognad i form av kola, läder, lite havssälta samt en tydlig ton av biffkött (!). Maltig sötma i smaken som har klart djup, tydlig torvton, lite vanilj och ungdomligt äpple/päron. Eftersmaken är fortsatt maltig, ektonen blir mer vaniljig (viteksfat), lätt sälta, viss köttig ton här också. Sammantaget en mycket behaglig whisky med både bra djup och längd samt en oljig/mjuk känsla även utan spädning; ”maltsötma och vaniljig torv”. Betyg: 85/100

Yoichi 12 yo ”Woody & Vanillic” @ 55 % – doft med mycket tydlig ekton med syra och möbelpolityr, vaniljsås, vit/ljus choklad och en lätt torvton. Smaken har sötma, vanilj och lätta kryddor från fatet (uppenbart vitek). Apelsinskal i eftersmaken, med ren och klar ekton med syrlighet och vanilj, sent kommer malt och rök. Mycket fatdominerad men med mjuka kanter, klart läskande och lättdrucken, om än enkel; ”ek med lätt torv”. Betyg: 88/100

Yoichi 12 yo ”Sherry & Sweet” @ 55 % – syrlig och fyllig ekton i doften, med nötiga bitoner, malt, lätt torv, senap och läder. Maltig och lätt, men tydligt torvig, apelsinskal, valnötter, vanilj och ek. Eftersmak på ek med vanilj, ingefära, nejlika, lätta citrustoner, gräsig malt och lite torvrök. Ektonad och sötad men med rejält tryck och karaktär; ”syrlig ek och torvig apelsin”. Betyg: 87/100

Yoichi 12 yo ”Peaty & Salty” @ 55 % – vaniljig doft med ekig fudge, torv, havssälta, fräsch svett och rök tillsammans. Ekig smak med vaniljigt anslag, maltighet, torv, röda äpplen med kanel. Eftersmaken är torvig och maltig med fudge och lättsaltad fruktsallad. Mycket god och välbalanserad, tydligt fatdominerad och mycket mogen; ”vaniljig fruktsallad och fräscht svettig torv”. Betyg: 89/100

En härlig genomgång!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *