”North Highland 1995” (Svenska Eldvatten)

Bakom rubriken för denna whisky döljer sig en whisky som man mycket sällan ser från någon annan än destilleriets ägare…en whisky som alltså kommer från norra delen av regionen Highlands i Skottland. Gissningarna är fritt fram, men urvalet är mycket litet, redan givet de förutsättningar som nedtecknats härförinnan.

Men, är det då en bra whisky?

North Highland 1995 (Svenska Eldvatten) @ 56,1 % – komplex och väl balanserad doft med lätta toner; maltig frukt, grönt gräs, vanilj och päron. Oljigt anslag på nytt i smaken, med malt som halvtorrt gräs och bröd, fudge, nejlika och tydlig ingefärston. Eftersmaken drar mot torkat äpple, lättare ingefärston, mer smörkola och den är ljus och fräsch i långt avslut. Lätt till medeltung men med tydlig och krämig fatpåverkan av amerikansk ek, bör vattnas måttligt; ”komplex, malt och gräs”. Total score: 85/100

Jodå, en bra whisky. Och dessutom rent av typisk för sitt ursprung.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *