Slutet kylvattensystem

Efter en längre tids väntan på delar och därefter inkörning, så har vi nu tagit i drift ett – vad vi förstår – mer eller mindre världsunikt slutet system för kylvatten. I princip så utnyttjar vi den något medelmåttiga temperaturen på våra breddgrader och omvandlar den kyliga (eller för all del: iskalla) utomhusluften till kallt kylvatten åt kondensorerna. I ett bränneri står kylningen av de heta alkoholångorna i kondensorerna, där ångorna återigen blir vätska, för den utan jämförelse största vattenåtgången. Istället för att använda ett relativt betydande antal kubikmeter vatten varje dag, så använder vi nu samma 200 liter vatten, som får passera genom värmeväxlare och vid behov även kompressorer. Bättre för miljön – och det ger oss möjligheten att helt styra vilken temperatur vi önskar på kylvattnet som går in i kondensorerna, vilket är en processmässig fördel.

Det gäller att ligga i framkant, på rätt sätt.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *