Ett par 40+ från Speyside

Inte är det ofta, men ibland händer det: man begåvas med goda kamrater som skänker generöst tilltagna prov på riktigt gammal whisky som dessutom överlevt tidens obönhörliga tand:

Tomintoul 42 yo (1969-2012; 42,4 %)

Ljusa men djupa fruktiga toner av koncentrerade äpplen, banan, ananas och gurka, med ingefära och lite vanilj från eken (21). Smak med lätt anslag på torkad frukt, gräddkola, diskret ek och en doftning av torkad ingefära (22). Eftersmaken har tydligare kryddighet med främst ingefära, men också varma ektoner med inslag av fruktighet (20). Diskret och välpolerad, med visst djup; ”koncentrerade torkade äpplen med ingefära” (21). Totalbetyg: 84/100

Glen Keith 40 yo (1970-2010; 45,1 %) Whisky Agency, ex Bourbon hogshead

Inlagda och välmogna färska päron i doften, med fina ektoner (22). Smaken har fortsatt päron och andra lätta frukter, rena men balanserade ektoner med lite vanilj och ingefära (21). Eftersmaken är fräsch med vissa grästoner men främst lätt kryddig fruktighet samt lite kola (21). Välbalanserad och sympatisk, återhållen; ”mogna päron och balanserat kryddig ek” (21). Totalbetyg: 85/100

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *