Glenury Royal

Glenury Royal är en riktig raritet som, trots sin nedläggning 1985 och således något senare än de eftertraktade Brora och Port Ellen, varit mycket sällsynt förekommande i buteljeringsfloran de senaste tio åren. Priserna har också rakat iväg. Alltså var det dags att ordna en provning medan tid är – dess rykte är nämligen gott…

GLENURY ROYAL 20 yrs (1984; 51,3 %) Duncan Taylor Rarest of the Rare

Doft med gräs, vita frukter, lätta jord/lädertoner, päron, lättrostad ek och lätt svavel/omognad (20). Ek med Del Monte-cocktail i smaken, malt och lite läder (21). Eftersmak med jordiga frukter, sting av ingefära och hasselnötsskal (21). Begränsad fatpåverkan, fet sprit, aningen omognad; ”gräs och jordig frukt” (21). Betyg: 83

GLENURY ROYAL 21 yrs (1980; 50 %) Douglas Laing OMC, Sherry butt

Doft med tydlig Sherrykaraktär med grillad apelsin, apelsinkola, hund/läder, blommor och en del rök (23). Smak med kola, pomerans, valnötter och hasselnötter samt en fruktig bakgrund (22). Lätt rökig eftersmak, maltig, med aningen sot på torr fruktbädd (22). Stor och oljig, fin balans; ”rök, grillad apelsin” (22). Betyg: 89

GLENURY ROYAL 36 yrs (1968; 51,2 %) OB

Högmogen doft med polerad ek, lätt rök, bakade äpplen, lite vanilj och Barbourvax (24). Smak med tydligt rostad ek med syrlighet, päron, gröna äpplen och viss blommighet (24). Fruktig grundton i eftersmaken, luntat gräs, välgräddade havrekakor, jord, aniston och en allmän strävhet (22). Utmanande, speciell och stor karaktär, ökande rök; ”polerad ek, torvrökta äpplen” (22). Betyg: 92/100

GLENURY ROYAL 36 yrs (1970; 57,9 %) OB

Högmogen doft med syrlig ek, perfekt mogna frukter och bär, nätmelon, hund, apelsinskal och blommor (25). Maltig smak med tydlig rökton, grillat godis på tutti frutti-bas (23). Sotig eftersmak med lång utveckling, huvudsakligen maltfruktig (24). Fantastisk doft, vass smak, tyngd, utmanande; ”högmogen frukt, rök och syrlig ek” (23). Betyg: 95/100

GLENURY ROYAL 40 yrs (1970; 59,4 %) OB

Krämig doft med apelsinskal, polerad ek, fyllig malt, subtila frukttoner som bakgrund, nötter/sötmandel (25). Mogen fruktkompott i smaken, lakritsrot, vanilj, röda och gröna äpplen, lätt rök (24). Eftersmak med tydlig ek, tobak, grillade kanderade äpplen (23). Fantastisk intensitet och balans, mycket drickbar men vinner på lite vatten; ”mogen fruktkompott och rökig tobak” (24). Betyg: 96/100

En synnerligen tung och givande provning, där det var stor spännvidd på de fem ingående whiskies vi kunde finna och, viktigt, där den upplevda kvaliteten gick från bra till fantastisk. De tre olika OB kan upplevas lika när man tar dem en för en, men vid en provning av dem mot varandra uppträder tydliga skillnader i karaktär och inte minst struktur.

Vid omröstningen fanns den sammanlagda rösten en något annorlunda viktning än den ovan angivna, då 40 yo OB vann med 57 poäng, 36 yo OB (1970) kom tvåa med 49 poäng, den sherrystinna 21 yo OMC kom trea med 30 poäng, 36 yo OB (1968) kom fyra med 28 poäng och 20 yo DT samlade 16 poäng.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *