Laphroaig 25 yo

Jodå, vi är benägna att gilla Islaywhisky (liksom mycket annat därutöver) – och en whisky som mycket väl skulle kunna ses som DEN Islaywhiskyn här i världen är förstås Laphroaig. Icke utan viss glädje kom det sig så att ett mycket rejält prov på Laphroaig 25 yo (2011 release) hamnade i undertecknads ägo efter en viss bytescirkus.

Laphroaig 25 yo (2011) @ 48,6 % – doft med välmogen frukt, gammal ek, något mossig rök, lätt jordiga och mycket fina grönsaker samt kardemumma; strävar till sig och kommer i än bättre balans med viss tid i glaset. Mogen smak med frukt, rökt malt, vanilj, apelsin- och äppelskal samt mandel med viss sötma. Tydligare torvighet med tjärtoner i eftersmaken, kvalitetschoklad, maltig sötma med fortsatt bas på lättsam frukt. Utvecklas mycket med tid i glaset, till en stor och torvig best, om än med välansad frisyr; ”torvrök och fruktskal”. Samlat betyg: 91/100

Passar alldeles utmärkt en lördagkväll. Eller lite när som, faktiskt.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *