Brora, Old Malt Cask 1983

Serien ”Old Malt Cask” eller bara ”OMC” är buteljeringar vid regelmässigt 50 procents styrka som sedan ca 15 år har erbjudits av Stewart Laing, numera genom bolaget Hunter Laing & Co som drivs tillsammans med sönerna Andrew och Scott. Kvaliteten är nästan alltid mycket hög och det har funnits ett antal riktiga juveler bland dessa släpp. Så, samman med det faktum att Brora kan erbjuda mycket bra whisky och idag bara är alltmer svårfångad (lades ner 1983), blev det med viss spänd förväntan som påskhelgen erbjöd en möjlighet att prova av denna:

Brora 1983 (22 yo) @ 50 %, Old Malt Cask # 566

Doft: fräschör av ek, malt och viss rök, med Dijonsenap, apelsinskal, viss gräsighet. Smak: Sherry med apelsin- och nejliketoner, vaniljig ek, gräsig malt, lite choklad. Eftersmak: Romerska bågar, syltade apelsinskal, kardemumma, mjuk tyngd. Övrigt: mycket fruktig och med djup, väldigt fin balans; “grillade apelsinskal och mörk mjölkchoklad”. Total score: 93/100

Mycket diskret rök, så som brukar vara fallet från slutet av 1970-talet för Brora (början 1970-talet var dock tungt rökigt). Men ack så lysande god whisky. Tack till Hasse för provet!

You may also like...

1 Response

  1. Mikael Westerberg skriver:

    Oj, lätt avundsjuka sprider sig här. Jäklar vad det börjar bli svårt att köpa Brora på de vanliga sidorna nuförtiden. Och priserna ska vi inte tala om. Så njut ordentligt, gottegris !!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *