Primör och styrka

Efter att vår första buteljering, Smögen ”Primör”, nu har varit ute i omlopp (via Systembolaget) i drygt en månad och några mässor har passerat, så kan vi konstatera att styrkan på Primör har föranlett vissa bryderier. Primör är 63,7 % stark, vilket är den styrka som de ingående faten hade, när de tömdes ner i vår blandningstank. Vi har alltså inte spätt ner whiskyn med vatten vid buteljeringen (vilket annars är det absolut vanligaste förfaringssättet). Orsaken till att vi valt att inte späda ner vid buteljeringen är att vi velat erbjuda alla som prövar Primör att avnjuta den vid den styrka som just de anser är bäst.

Det här med vilken styrka som en whisky skall avnjutas vid är en aldrig sinande källa till diskussion. En gång för alla: det är helt upp till den enskilde avnjutaren att själv bestämma vid vilken styrka han/hon bäst gillar en whisky. En del vill ha mycket vatten och därmed låg styrka, en del vill ha lite vatten och alltså hög styrka, medan vissa inte vill ha något vatten alls. Alla har rätt.

Dock har vi konsekvent rått alla som mött oss på mässor och annars, att ta ungefär två delar Primör och en del vatten. Det är en styrka som ur vår blenders perspektiv både öppnar upp whiskyn och dämpar dess av alkoholhalten beroende skärpa. Många har insisterat på att först prova den utan vatten – vilket är ett berömvärt sätt att approchera en whisky – men nästan alla har sedan valt att späda ner den ungefär som vi rekommenderat. Vi har till och med haft de som sagt sig inte tycka den varit särskilt bra outspädd, men som sedan varit överväldigade av Primörens karaktär när den blivit utspädd. Fast det har också funnits de som vid full styrka verkligen uppskattat dess mycket avsevärda kraft och karaktär. Alla har de haft rätt, eftersom alla har sina egna förutsättningar och smaklökar.

Späd alltså efter eget huvud och förutsätt inte att den som buteljerat har haft rätt när de har bestämt en viss styrka i flaskan. Don efter person, helt enkelt!

Smögen Primör med artikelnummer 40496-02 finns också fortfarande tillgänglig att beställa via Systembolagets hemsida eller genom beställning i någon av Systembolagets butiker. När den är slut, så är den slut. Nästa produktionsbatch blir något annat, men vi vet ännu inte exakt när den är redo…rätt mognad bestämmer det, framför ett visst tidsintervall mellan släppen.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *