Pot still vs. hembränningspanna

Vi får relativt ofta, i samband med visningar på bränneriet, frågor som på ett eller annat sätt relaterar till hur hembränningsapparater fungerar och, går tanken, då fungerar väl våra pot stills på samma sätt.

Nej, det är inte fallet. En hembränningsapparat så som den beskrivs av de som då och då ställer ovan typ av fråga (men som aldrig har någon apparat själva), den fungerar som en kittel med en påkopplad kolonn, där det sker en relativt höggradig rening av destillatet i en körning. Normalt tas sedan ett vodkalikt destillat ut från en punkt på kolonnen och det har då en närmast homogen karaktär och inte mycket smak eller doft. Denna typ av process är mer lik den som äger rum i de stora grainwhiskydestillerierna i Skottland (eller hos Absolut i Nöbbelöv, för den delen).

I ett bränneri med pot stills – eller ”kittelpannor” på kanslisvenska – som vårt, så fungerar destillationsprinciperna på ett helt annat sätt. Från kitteln stiger ångorna uppåt när mäsk/sprit kokar. Halsen saknar dock inbyggda reningssteg och det är enbart höjden och den avkylande kopparplåten som renar ångorna (i viss mån). Destillatet får därför kvar väsentligt mycket mer karaktär än från en panna med kolonn, vare sig det är en renodlad kolonnpanna eller en hybrid. Vidare tas destillatet inte ut vid en viss punkt på pannan på det sätt som sker från en kolonn, utan allt destillat sparas, dock att endast ”hjärtat” från spritpannan kommer att få bli whisky (resten går till omdestillation med nästa batch). Detta gör också att styrkan på destillatet är hög i början (ca 76 % i början av spritpannans körning; ca 55 % för mäskpannans del) och sedan faller ner mot noll; på motsatt sätt så stiger temperaturen i kitteln och hos ångorna i takt med att alkoholhalten sjunker och vätskans kokpunkt ökar mot 100 grader C (vattens kokpunkt; etanol kokar däremot redan vid 78,4 grader C så ju högre alkoholhalt desto lägre kokpunkt för en vätska).

För att få den doft- och smakrika produkt som maltwhisky är så krävs det dessa traditionella pot stills.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *