Sherryfat

I fredags anlände de så, en rejäl laddning med större och mindre fat från Jerez i södra Spanien – där man producerar Sherry. Ett tungt slitande har ägt rum över hela helgen, för att packa upp de olika fatstorlekarna från sina (oerhört väl inplastade) pallar och hantera dem. Hanteringen innebär att vi fyller i varje enskilt Sherryfat med en viss mängd råsprit och rullar runt dem, samt placerar dem stående på ända men luftigt. Detta för att i avvaktan på fyllning av faten undvika att de surnar; Sherry innehåller ju, liksom många viner, en viss mängd sockerarter och det gör dem väldigt attraktiva för mögel och röta, om de får stå tomma någon längre tid.

Vi har i denna omgång tagit emot allt från 30 litersfat, via Quarters på 128 liter och Hogsheads på 250 liter, till de stora Butts på 500 liters volym. Faten byggs av normalstora Sherryfat på 600 liters volym, s.k. ”Gorda”, vilket är vad spanjorerna själva använder i sina Bodegor. Detta gör att stavarna i de större faten oftast inte är tunnare än i en stor Gorda – med andra ord runt 40-45 mm tjocka. Det gör det rejält tungt att hantera runt några Butts, kan vi lova! Detta redan innan de är fyllda…

De första faten vi kommer att fylla helt upp är nu de på 128 liters volym. Efter den ovan beskrivna delfyllningen räckte den råsprit vi hade i helgen till att fylla upp tre av dessa fat, vilka nu ligger och sprider ännu mer väldoft i fatlagret än vad där redan fanns. Och doften från ett (tomt) Sherryfat kan vara alltifrån tydligt nötig med inslag av apelsinskal, till sprudlande fruktig – fantastiskt trevligt!

Faten är alla endera f.d. Oloroso-fat eller Pedro Ximenez-fat, d.v.s. antingen torr/halvtorr eller mycket söt Sherry.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *