Whisky och whisky: styrka

Whisky skall hålla en styrka om minst 40 volymprocent alkohol. Vanligen håller den whisky som säljs i butiker, vare sig det är Systembolaget eller någon annan stans, också just 40 eller möjligen 43 procent styrka. Eller för all del 46 eller 48, eller 50, procents styrka.

Whisky i ekfat håller dock som regel 55-65 procent styrka, om den inte är väldigt gammal.

Det som händer mellan fat och flaska är att whiskyn späds ner med vatten, för att landa på ”rätt” styrka om säg 40 procent. Givetvis kan den som dricker då aldrig få upp styrkan högre, utan bara späda ner den till (ännu) lägre. Skillnaden i flaskan är således att relativt stora mängder vatten har tillsatts.

Då man tillsätter vatten till whisky förändras dess karaktär. Och alla är vi olika, vilket innebär att A gillar starkt nerspädd whisky, medan B gillar mindre nedspädd whisky och C bara vägrar att ha något vatten i utan vill ha sin whisky mycket stark. I en värld med på förhand nerspädd whisky kan C aldrig få vad han eller hon vill ha och möjligen är även B begränsad i sin möjlighet att finna sin optimala balans.

Alltså är outspädd whisky att föredra. Menar vi. Vilket är anledningen till att vår första buteljering, Smögen ”Primör”, håller modiga 63,7 procent styrka. Vi menar inte att den är optimal att avnjuta vid den styrkan utan rekommenderar en del vatten till den – men vi vill överlåta åt var och en att själv bestämma om och i så fall hur mycket vatten. (Själv föredrar jag just Primör vid kring 52 procent.)

En effekt av att man säljer verklig s.k. cask strength whisky är att det är mer whisky i flaskan än i en nedspädd flaska. Skillnaden är ju faktiskt vatten. Och är det mer whisky i flaskan, så ökar kostnaden för respektive enhet/flaska, p.g.a. mer alkoholskatt och mer produkt per enhet. Förvånansvärt få ser igenom denna lilla mix av äpplen och päron, utan det fixerade enhetspriset får utgöra enda jämförelsefaktor.

Ja, detta är föranlett av en kommentar om priset för vår Primör (som är 1276 kr genom Systembolaget, artikelnummer 40496-02). Vi vill bara påpeka att oavsett att hårt torvrökt malt och nya ekfat, som använts för Primör, är mer kostsamma alternativ än vad som normalt används, så är en flaska Primör lika med nästan 80 centiliter vid 40 procent eller för all del 64 centiliter vid 50 procent. Volymskillnaden är i realiteten bara det vatten du själv har i princip gratis i din kökskran. Eller omvänt, så är priset för Primör vid 40 procent ca 800 kr per flaska. Men det vore en mindre intressant och kapabel produkt.

Vi konkurrerar inte med pris och kommer aldrig att göra det, då det är en omöjlighet för oss som liten producent av en speciell produkt. Vi konkurrerar med kvalitet och karaktär. Vi vet att det finns en efterfrågan riktad mot just detta. Liksom att det går att göra skillnad mellan äpplen och päron.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *