anCnoc ”Tushkar”

Knockdhu distillery, ägt av Inver House, har för att undvika sammanblandning med Knockando distillery (och whisky) valt att sedan rätt lång tid marknadsföra sin whisky under namnet ”anCnoc”. Den vanliga 12 yo är på Systembolaget en klart prisvärd, fräsch, torrt fruktig och lätt blommig whisky med mer karaktär än vad både pris och en första anblick ger vid handen. Nu har man (som en hel del andra) valt att producera även en torvig version av sin whisky. Intressant nog har man nu (2014) släppt den i inte en, utan tre olika versioner. För Sveriges del får vi exklusivt hit en buteljering kallad ”Tushkar”, efter ett av de verktyg som används vid traditionell torvskärning. (Att skörda/skära torv är för övrigt ett mycket tungt arbete och idag en anledning till att torvrökt malt kostar betydligt mycket mer än orökt malt, där man ju kan köpa in och använda olja eller gas som enkelt bränsle för att få fram värmen som behövs.)

Man kan också notera att Knockdhu distillery ligger rätt mycket mitt i Speyside, men att man på anCnoc – liksom för övrigt bl.a. Glenfarclas – valt att beteckna sig som en ”Highland whisky”. Just ”Tushkar” är också buteljerad i en buteljgrön flaska, vilket idag är relativt ovanligt. Det signalerar dock en tuffare karaktär för ögat och det utan att man behöver förändra karaktären på det djupgående sätt som i alla fall mer betydande mängder sockerkulör gör (den används under beteckningen E150 för att officiellt ge samma rostbruna färg som förra batchen, men har i praktiken en hel del påverkan på whiskyns karaktär också).

Så, modern och snygg presentation av en whisky som borde gå bra hem här i Sverige, med sina förvisso till siffrorna modesta 15 ppm fenolhalt. Men hur är då whiskyn?

anCnoc ”Tushkar” (2014) @ 46 % – doften ger omedelbart gröna äpplen, vaniljig toffé, rökslingor, viss blommighet och kanel, allt på ett uttalat fräscht sätt (precis som den orökta vanliga buteljeringen, om än kanske sötare). Smaken ger sötare gröna äpplen, vanilj, blommighet och viss rök. Eftersmaken blommar ut med äppelsötma, mer kryddigt rotig torv och ekig krydda med knäck, ingefära och aningen chili. En utpräglat fräsch och tydligt men integrerat torvig karaktär som må vara enkel i sitt uttryck (den är relativt ung med 6-8 år) men helt igenom mycket tilltalande; ”söta gröna äpplen och torvrök”. Betyg: 86/100 (Doft: 23 – Smak: 20 – Eftersmak: 21 – Övrigt: 22)

Tydligt nog lagrad på i huvudsak first fill ex Bourbon barrels. Prova den gärna – den står sig väl i konkurrensen med sina 449 kr/st.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *