Bruichladdich 10 yo

Efter att tidigare ha reviderat Bruichladdichs nuvarande 10 yo-buteljering lämnades flaskan halvfull under en period. Det var därför dags att åter besöka den, för att se om den hade förändrats på något sätt och i så fall hur; detta är inte helt ovanligt med maltwhisky, att den förändras i karaktär med lagom luftning och då oftast till det bättre. Uppfattningen har annars varit att den nuvarande buteljeringen (2013/2014) inte riktigt nått upp till samma riktigt höga nivå som den första 10 yo som släpptes 2011 och som var lysande.

Bruichladdich 10 yo ”Laddie Ten” @ 46 % – doft med fruktig maltighet, mjuka ektoner med vanilj, samt torv och jordighet. Smaken domineras av mogna päron, krämig vaniljglass, Del Monte-fruktcocktail och lite muskot. Eftersmaken visar en viss rökton samt mogna päron och äpplen, inlagd ingefära samt mycket lätt chiliton från eken, troligen något sherryfat eller två. Sammanfattningsvis är detta en karaktärsfull men vänlig whisky, som helt uppenbart vunnit mycket på luftningen i flaskan, som dämpat kryddigheten och lyft frukten; ”mogna päron och jordig lätt torv”. Betyg: 87/100

Prova gärna vad luftning gör för en whisky, särskilt om den känns en smula sträv och kantig när den är helt nyöppnad. Detta gäller särskilt maltwhisky som inte har kylfiltrerats och ju starkare, desto större anledning.

You may also like...

1 Response

  1. Kjell Enevoldsen skriver:

    Trevlig beskrivning.
    Har själv ett gäng Caskstrength 8YO BL från privat single cask fylld 2003 som är helt gudomliga även utan spädning. Tydlig men balanserat rökig med harmoniska sherrytoner.
    Väntar med spänning på 16-årsdagen innan vi tappar de sista 2/3.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *