Koppar – varför?

Ibland får vi frågan varför det är koppar i våra kittelpannor (”pot stills”). Det är en bra fråga. För varför använder man inte modernare material som rostfritt stål?

Ursprungligen valdes koppar som material därför att det var enkelt att forma till de olika delarna. Det var också ett relativt överkomligt material. Inte hade man heller rostfritt stål då, på 1400-talet när det hela började så smått (tror man – det där med första datum är omöjligt att definiera säkert).

Men idag beror valet av koppar som material, dess höga kostnad till trots, på att det är helt nödvändigt för att kunna skapa en kvalitativ råsprit. Eftersom vi laddar den första pannan med en mäsk på ca 8 % alkohol och en hel soppa av olika ämnen, samt kittelpannorna är (medvetet) dåliga på att fraktionera spritångorna helt och alltså drar med sig finkeloljor i bränningen, så måste nyss nämnda finkeloljor hanteras på något sätt.

Enkelt uttryckt binder koppar svavelhaltiga ämnen i spritångorna, vilka annars skulle hamna i råspriten och ge den toner av ruttna ägg och liknande. Det vill säga resultera i en dålig råsprit. Hade man gjort en kittelpanna i rostfritt stål, så får man inte den katalyserande effekten från kopparen, vilket ger en dålig kvalitet (att det sedan finns mer eller mindre rostfria pannor inom vissa områden kan bero på att man exempelvis för gin och olika bitters inte har någon finkel i basspriten och då heller inte måste använda koppar).

Vidare har koppar som säkert är allom bekant en mycket bra ledningsförmåga. Detta gäller elektricitet såväl som värme och kyla. Genom denna egenskap säkrar man också att halsen på kittelpannan leder av en mängd värme och skapar en (relativt sett) sval överdel på nacken och en hetare underdel där den kokande vätskan nere i kitteln står för värmen. Temperaturskillnaden mellan botten och topp av halsen ger ett fenomen som kallas för reflux och som ger till resultat att tyngre ämnen (som bl.a. vatten och finkeloljor) i mer eller mindre uttalad grad (mer vid hög pannhals) kondenserar till vätska redan inne i pannhalsen och då rinner tillbaka ner i kitteln för att koka upp igen. Därmed blir exempelvis början av vår körning av mäskpannan (den första pannan) ca 55 % stark, medan mäsken nere i kitteln bara är drygt 8 % stark. Sedan faller givetvis respektive alkoholhalt i takt med att det kokar ur alkohol från mäsken.

Koppar är alltså avgörande viktigt för kvaliteten på all maltwhisky.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *