Fatstyrka

Under sommaren har vi fått en del frågor och kommentarer från besökare till bränneriet, beträffande styrkan som vi buteljerat vår Smögen ”Primör” vid, nämligen 63,7 %. Detta är ett välkänt ämne som har berörts tidigare, men då det är så återkommande och för all del viktigt så tar vi det här igen.

Valet när man buteljerar står principiellt mellan att späda ner till en förutbestämd styrka, eller att låta whiskyn ha den styrka som den har från fatet eller faten den töms från. Råspriten fylls för vår del i fat antingen runt 70 % direkt från sprittanken, eller nedspädd med vatten till dryga 60 % (och i något fall lägre ändå). Det beror på vilken typ av fat det gäller, vad vi tillämpar; alla fat är inte lämpliga att fylla vid 70 %.

Om man späder ner till en förutbestämd styrka så är det vanligaste 40 % eller 43 %, även om det blir allt vanligare med högre styrkor som 46 %, 48 % eller till och med 50 %. Ett skäl till att späda ner maximalt är att det innebär en lägre belastning av alkoholskatt per flaska, vilket alltså får den att framstå som billigare. Detta bör man som konsument vara uppmärksam på, eftersom det i vår Smögen ”Primör” finns motsvarande 0,3185 liter ren alkohol, men det i en vanlig 70 cl-flaska vid 40 % bara finns 0,28 liter ren alkohol; det är så man räknar inom whiskyindustrin och det är på det som alkoholskatten skall beräknas, eftersom vatten är gratis att addera, men givetvis bulkar upp volymen på flaskan trots att det kan vara mindre whisky i den. Man skall som bekant inte jämföra äpplen och päron med varandra, utan äpplen med äpplen och päron med päron. Sedan kan man förvisso föredra det ena eller det andra, men det är en annan sak.

Whisky nedspädd under ca 46 % bör normalt även genomgå s.k. kylfiltrering för att man skall undvika att den framstår som dimmig, när långmolekylära oljor och proteiner går ur lösning och blir synliga, vid den lägre styrkan. Kylfiltrering innebär att substans tas bort från whiskyn och dess smak försvagas. Nedspädning verkar i samma riktning – men nedspädning kan samtidigt vara positiv, när den sker i lämplig omfattning. Och vad som är lämpligt avgör den som skall njuta av whiskyn, ingen annan.

Vårt val att buteljera vid fatstyrka beror på att vi vill erbjuda alla våra konsumenter att själva kunna bestämma vid vilken styrka som de skall få avnjuta sin whisky. Man tar då ett lämpligt mått av exempelvis Smögen ”Primör” – säg 25 ml som lagom storlek – samt sätter därtill önskad mängd vatten från någon av alla de kranar i Sverige som innehåller utmärkt dricksvatten. (Bor man i Uppsala eller på Gotland där det är kalkrikt vatten kan man med fördel införskaffa buteljerat icke kolsyrat mineralvatten.) Hur mycket vatten är upp till spädaren själv; vissa vill ha whiskyn ner till runt 40 %, andra runt 55 % och några vill inte ha mer än några få droppar vatten. Man får prova sig fram och samtidigt genomgå äventyret att se hur whiskyn förändras av olika mängder vatten och hur de egna smaklökarna i sin tur svarar på detta. Det är en del av nöjet!

Alltså är vårt val att buteljera vid s.k. cask strength, eller ”fatstyrka” på svenska, ett sätt att ge Dig som konsument full frihet att själv bestämma din optimala styrka. Vi förespråkar dock att man späder med vatten och en tanke när det gäller just Smögen ”Primör” är två delar whisky, en del vatten. Du hamnar då på en bit över 40 % i styrka. Låt gärna whiskyn stå några minuter efter spädningen, för att finna sin balans. Njut.

Nackdelen med att köpa en whisky som redan är nedspädd är att du aldrig kan komma upp ovanför den styrka som den har från flaskan. Det är inte full frihet, enligt vår mening.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *