Nya buteljeringar, november

Vi har lämnat ut viss information redan tidigare och på bränneriet har det också funnits möjlighet att prova på en av dem…men här är nu fylligare information om de två nya buteljeringar som vi närmast har på gång!

Smögen single cask 20/2011. Detta är en single cask-buteljering från ett f.d. Makers Mark Bourbonfat, normalt kallat ”first fill Bourbon barrel” inom whiskyindustrin, fyllt den 10 juni 2011 och buteljerat i augusti 2014, efter denna mycket varma sommar där mognaden drivits på ytterligare. Det blev 378 flaskor à 50 cl och vid en styrka om 60,9 %. Karaktären är synnerligen mogen för att vara dryga tre år gammal från denna typ av fat, som normalt kräver 5-7 år innan de ger en riktigt bra karaktär. Eftersom fatet varit fyllt med Makers Mark Bourbon tidigare så är stavarna relativt urlakade och destillatkaraktären framstår i tydlig dager, med mycket maltighet och en tydligt torvig karaktär, med gott om tyngd. Fatets höggradiga aktivitet som gjort att det blivit så bra så snabbt gör också att det finns gott om ektoner, men med de mer aromatisk kryddiga dito klart nedtonade.

Smögen ”Sherry Project 1:1”. Detta är inte en single cask, utan en buteljering av fyra stycken nya 110 litersfat av europeisk skogsek, där whiskyn fått en fyra månader lång s.k. finish i en stor Sherry butt som tidigare innehållit Oloroso Sherry. Mörk och mycket kraftfull karaktär med tydliga inslag av toner från såväl den europeiska eken i de små Quarter Casks men också från det stora sherryfatet. Maltigheten finns som en generös kärna, med integrerad rökighet och aromatiska ekkryddor som ger tyngd, och med lätt vinösa toner och nötighet från sherryfatet därtill. Den fylldes först på fat i juli 2011 och buteljerades i september i år, med utfallet 932 flaskor à 50 cl och vid låga styrkan 51,8 % (faten fylldes vid en lägre styrka och omdragningen till sherryfatet lär ha gjort att det tappat en del i styrka). Detta med ”1:1” är vårt sätt att uttrycka att det är vårt första sherryprojekt och att det är den första delen av det; med ungefär fyra månaders mellanrum kommer 1:2, 1:3 och 1:4 att buteljeras och släppas, med successivt ökande tid för sherryfatens påverkan och där det avslutande kapitlet är en fulltidslagring på sherryfat.

Båda dessa buteljeringar kommer att släppas via Systembolagets hemsida som ett s.k. ”webbsläpp” den 20 november 2014, kl 10:00. Priset blir ca 950 kr/st för single cask och ca 850 kr/st för Sherry Project 1:1. Det finns 300 respektive 600 flaskor av de två, via Systembolaget. Den som vill ha flaskorna bör vara med direkt när de blir beställningsbara via systembolaget.se, d.v.s. kl 10:00. Möjlighet till reservation i förväg finns tyvärr inte och det är först till kvarn som gäller.

Vi kommer att ha med oss båda de här två nya buteljeringarna på Stockholm Beer & Whisky Festival nu 25-27/9 och 2-4/10, liksom på senare mässor (så långt de räcker, måste vi dock tillägga!).

Det blir en god och smakstark höst!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *