Regn och lågtryck

Efter den varma och väl i huvudsak torra sommaren och tidiga hösten – som närmast varit som sommar – så har det nu anlänt ett rejält och kompakt s.k. vädersystem in över västkusten. Regn hela dagen idag, imorgon, på fredag och troligen även delar av lördagen. Låt oss hoppas att alla brunnar är väl rensade…

Regnvädret innebär också att det är lågtryck som gäller. Samt att temperaturen håller sig i det lägre spannet. Båda dessa fysikaliska förutsättningar underlättar produktionen av ny whisky. Förutom att regnet som faller över oss går till Lilla Dale Vatten (eller ”Va-ann” som det heter här) och sedan har en hyfsat god chans att kunna vara med om att bli whisky, så gör den lägre temperaturen att pannorna beter sig lugnt och sansat och med lite mer refluxverkan, vilket i sin tur gör att hjärtat sträcker på sig med några minuter i den lägre änden (vi skär alltid den ”andra cuten” på karaktären hos destillatet), samt gör lågtrycket att ångorna helt enkelt avgår snabbare från de båda pannorna, vilket i sin tur sparar lite tid och energi.

Dessutom är ett ihållande och något kyligt regn närmast sinnebilden av en utmärkt anledning att ta sig en kontemplativ ”dram”. Allt gott, således – bara man också kunde slippa att gå ut med hunden…varför heter det ”hundväder”?

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *