Stockholmsmässan, rapport

Så har då årets största mässa passerat – Stockholm Beer & Whisky Festival 2014, vilken som vanligt går sista helgen i september och första helgen i oktober. Sex dagar (tor-lör) totalt och öppet för besökare under sammanlagt 68 timmar. Enligt uppgift 37000 besökare totalt och därmed samma siffra som förra året, om än ”något annorlunda fördelade än vanligt” (det kändes som färre än föregående år, var vårt intryck). Inte någon mer påfallande hög berusningsgrad annat än hos enstaka besökare och den största överraskningen stod väl strippan i (enbart) päls och lite fisknät för, då det skulle delas ut knallrosa visitkort för en nattklubb inne i Stockholm. Eljest allt som vanligt, således.

Vi har träffat en hel del mer eller mindre bekanta ansikten och fatägare, en god samling nyfikna därtill samt några som varit uttalat tveksamma, men som vi i flertalet fall kunde omvända efter att ha övertalat om ett smakprov. Varför några få emellertid, även utan provsmakning, insisterar på att öda sin egen och vår tid genom att hävda att svensk whisky och/eller gin inte kan vara bra, det är mer svårbegripligt. Nåväl. VI siktar inte på att göra alla glada, eftersom det ändå brukar misslyckas. Vi står för kraftfull karaktär och en tydlig stil och det brukar ju regelmässigt uppskattas av det stora flertalet, även de som inte faller för stilen.

Med till mässan hade vi våra två nya släpp för hösten (båda den 20 november kl 10:00, endast som webbsläpp via systembolaget.se). En single cask från fat nr 20/2011, som är en f.d. Makers Mark ex Bourbon barrel med ovanligt höggradig mognad för sin ålder, mycket vanilj och krämighet men tydligt destillatdominerad. Samt första delen av vårt projekt med fokus på sherryfatens påverkan på whisky, Sherry Project 1:1, som först legat nästan tre år på 120 liter stora Quarter casks av ny europeisk ek och sedan fått en finish om fyra månader på en Oloroso Sherry Butt (del 1:2 får ca åtta månader och 1:3 ca 12 månaders finish, medan 1:4 blir fulltidslagrad på Quarter Sherry casks; släpps successivt under 2015). Båda var mycket uppskattade, särskilt av de som provade båda och fick ta del av den stora skillnaden i karaktär efter de skilda fatens inverkan på vad som är samma typ av råsprit. Men Sherry Project 1:1 sålde (som väntat) tydligt fler flaskor, då det alltid är väldigt eftertraktat med sherryfatslagrad whisky.

Vidare fick vi en silvermedalj för vår första buteljering, Smögen ”Primör”, som ju släpptes redan i mars i år men som vi givetvis hade med för provning och bedömning i tävlingen. Den sålde välförtjänt bra även den; och den gör sig fint med en liten medalj runt halsen. Nästa år tar vi guld, med en buteljering vi då har tillgänglig!

Stort tack till alla besökare och särskilt, givetvis, till alla er som visat sin uppskattning och gett oss uppmuntrande tillrop. Det är för er som vi håller på.

Nu stundar återuppstartad produktion i slutet av veckan. Fler fat skall fyllas och nya buteljeringar planeras och underhållas!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *