En spaning om malt

Efter lite iakttagande av tillgängliga buteljeringar de senaste åren och studier under resor känns det som att det finns underlag för att dra en och annan slutsats. Andra har i och för sig redan gjort liknande, men varför inte ge ytterligare en syn på saken?

Utbudet av maltwhisky har nog i sig aldrig varit större än det är just nu. Men det går å andra sidan också åt en mer inskränkt riktning. Hur går då detta ihop? Jo, maltwhisky är – med rätta – allt populärare och detta inser de som äger destillerier eller varumärken inom ”produktkategorin” (som det så fint heter). Alltså ger de ut allt fler versioner och varianter av sina whiskies. En del är bra, somliga är det rakt inte. En del ytterligare är oförargliga (vilket i sig för övrigt gör att man saknar de där whiskies som har ”guts”, eller kanske hade?). Nåväl, samtidigt som destilleri- och varumärkesägarna ökar sin närvaro, så minskar den bland de oberoende buteljerarna. Kanske inte i antalet tillgängliga buteljeringar, nej – men däremot i vad det är som erbjuds. De mer attraktiva namnen lyser närmast med sin frånvaro sedan några år och det som erbjuds är mer anonyma namn från farmarserien bland blendfabrikerna, ofta i något ospännande uttryck (Allt-a-Bhainne på 13 år, från en refill hogshead, någon?). Eller med lite glitz inlånad från en kort finish på ett spektakulärt vinfat, vars namn är tydligt framträdande på etiketten.

Tillgängligheten på intressant maltwhisky minskar, kraftfullt. Detta samtidigt som produktionsvolymerna går stadigt uppåt. Men det sker en viss utarmning av bredden och djupet dessutom. Det pågår en begynnande anonymiserande produktifiering av maltwhisky, som skall passa i någon sorts konformitet, bestämd av folk inom marknadsföringsavdelningarna på stora bolag, med viljan att inte stöta bort någon och helst tilltala alla.

Vår uppfattning är att det inte går att tilltala alla. Så vi tänkte fortsätta göra tvärtom och helt enkelt maxa karaktär och attityd hos våra buteljeringar. Vi står gärna ut från mängden. För vi vet att tillräckligt många av er där ute gillar det, för att vi skall ha en växande och frisk verksamhet, full av gott humör och utmärkt maltwhisky (och gin!).

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *