Nya buteljeringar!

På torsdag den 20 november 2014, kl 10:00, släpps våra andra och tredje buteljeringar genom Systembolagets hemsida (www.systembolaget.se). Det är precis som med Smögen ”Primör” fråga om ett s.k. webbsläpp, vilket betyder att flaskorna inte kommer att stå på hyllan i någon butik, utan att de endast beställs via www.systembolaget.se och hämtas upp i valfri butik i landet.

 

De båda buteljeringarna är dels vår första single cask, från f.d. Makers Mark Bourbonfat med vårt nr 20/2011, dels första delen i en serie om fyra buteljeringar som belyser sherryfatens påverkan på vår whisky, ”Sherry Project 1:1” (att följas av 1:2, 1:3 och 1:4 med sinsemellan ca fyra månaders mellanrum och successivt ökande tid i sherryfat).

 

Valet av Makers Mark-fatet som vår första single cask är förvisso pga dess för ett Bourbonfat ovanligt höggradiga mognad efter 3 år och 2 månader (fyra somrar), men också för att vi vill erbjuda alla entusiaster en chans att tidigt prova vår whisky i ett ”naket” utförande, där fatpåverkan är begränsad och destillatets rena toner tillåts skina helt obehindrat. Rena malttoner, tydlig men som vanligt väl integrerad torvighet, vaniljtoner från fatet och en rätt påtaglig fruktighet. Flera bloggare har provat den, bland andra Johan Baeckström här: http://www.whiskyblogg.se/?p=7656

 

Det finns bara 300 flaskor tillgängliga av single cask 20/2011, av de 378 som fatet gav.

 

Sherry Project 1:1 är en sherryfinish som efter 2 år och 10 månader i nya, hårt rostade Quarter casks (ca 120 ltr) av Europeisk skogsek, fått gifta ihop sig i en stor Sherry Butt, en drypande first fill Oloroso-kagge. Kraftfulla fattoner och driven mognad gifter sig väl med tydliga toner av frukt och nötter från Olorosofatet, men maltigheten känns tydligt i en understödjande roll, samtidigt som den kraftfulla torvigheten stramar upp och särskilt i eftersmaken gör detta till en riktigt tung whisky. Här har Johan Borgemo provat och tyckt till: http://whiskynorden.webnode.se/tasting-notes/svensk-whisky/smogen-sherry-project-1-1/

 

Av de 932 flaskorna som blev, så har Systembolaget 600 stycken.

 

Smögen single cask 20/2011 håller 60,9 % och kostar 953 kr, artikelnummer 40472.

 

Smögen Sherry Project 1:1 håller 51,8 % och kostar 853 kr, artikelnummer 40412.

 

Med tanke på hur få flaskor det finns måste vi starkt rekommendera alla som har intresse av dem att vara inloggade och redo precis kl 10:00 när produkterna blir beställningsbara (knappen blir grön).Smögen single cask 20-2011 Sherry Project 1.1

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *