Arran Bere barley (10 yo)

”Bere” är en gammaldags kornsort som användes förr i tiden, fram till någonstans mitten av 1900-talet. Det var härdigt och tålde därför de skotska väderförhållandena väl. Idag odlas det i mycket liten skala igen, främst genom olika instituts och skolors arbete med att hålla mångfalden vid liv. Att göra whisky baserat på Bere har enligt uppgift inte gjorts på bra lång tid, förrän för ungefär tio år sedan, då såväl Bruichladdich som Arran beslöt att producera råsprit från just Bere igen. I små mängder – och med ett avsevärt sämre utfall i liter alkohol per ton än från dagens normala kornsorter.

Men också med en annan viktning av karaktären på malten och därmed också på råspriten och whiskyn.

Arran gav för ett par år sedan ut en Bere Barley 2004, då omkring åtta år gammal. Nu har man samlat ihop några ytterligare fat från samma produktionsbatch och gett ut den som tioåring (även om den inte särskilt tydligt anges som just 10 yo så är den det). Jag gillade verkligen den förra versionen, så frågan är vad man kan tycka om den här nya?

Arran Bere Barley 2004-2014 @ 56,2 % – doften bör en utpräglat tydlig gräsig ton från malten, med lika tydligt vaniljig ek från de f.d. Bourbonfaten som använts, torkade ljusa frukttoner, mandel och efter ett tag distinkta inslag av sockriga äpplen. Smaken har fortsatt markerad och gräsig maltighet, mandel och vanilj från faten, halvtorkade frukter samt viss strävhet. Medellång eftersmak med en kompakt och maltig sötma stödd av vanilj och frukter som ananas och Sharon, något eldig (men här talar vi utan vatten). Mycket uttalad fräschör i karaktären, relativt enkel struktur men absolut tydlig och perfekt balanserad, på en klart oljig och fyllig grundkänsla; ”gräsig maltighet och frukter”. Samlat betyg: 92/100

Detta är en klart minnesvärd whisky som fullständigt strålar ut ”old school”-känsla och tyngd i karaktären. Grattis, Arran!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *