God Jul!

GOD JUL! till alla vänner av Smögen whisky och Strane gin, oavsett om ni är aktieägare, fatägare, whiskyentusiaster, ginälskare eller helt enkelt har en vurm för det lokala och hantverksmässiga i Bohuslän eller på västkusten som helhet!

Produktionen har gått ner på lågvarv nu över jul, men där står en mäsk och jäser friskt ”as I type”, för bränning strax efter juldagarna. Det skall bli ett par fat till fyllda i år, ett Bourbonfat och ett eller två små privatfat. Bourbonfatet är faktiskt det som vi buteljerade och släppte som vår första officiella ”Single Cask” i november i år, d.v.s. f.d. fat nr 20/2011; ursprungligen ett f.d. Makers Mark-fat (f.ö. en utmärkt Bourbon). Nu, som en ”first refill” Bourbon barrel, kan vi förvänta oss att den släpper fram en destillatdominerad whisky och att det – trots just detta fats dokumenterat höga aktivitetsnivå – bör dröja i alla fall runt åtta-tio år innan det är färdigt.

Givetvis har vi själva här Smögen med runt julbordet, liksom efter. Till den traditionella julmaten är en bra whisky absolut helt överlägsen vilken snaps som helst, om man inte råkar ha särskild fäbless för en viss sorts krydda och vill ha en snaps baserad på den. Whisky är ju en mer komplex och djup dryck än så, varför den enligt vår mening erbjuder en större och bättre upplevelse. Vilken whisky som passar bäst till julmaten beror på vilken julmat man har på bordet. En sherryfatslagrad orökig whisky kan funka bra till mycket, men kan också krocka med särskilt en del krämiga sillinläggningar och löktoner. En Bourbonfatslagrad whisky är då ett lite säkrare och bredare kort, genom att den inte har lika höggradig fatpåverkan. Till vårt julbord kommer vi att ha bl.a. just den ovan nämnda Smögen Single Cask 20/2011, alltså en Bourbonfatslagrad (givetvis rökig) whisky.

Oavsett vad ni har på bordet och i glasen, så får vi dock hoppas och utgå ifrån att ni avnjuter det på bästa sätt – God Jul!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *