Hög- och lågtryck

Idag var det en sådan där dag igen. Uppkoket i pannorna gick lite snabbare, pannorna ”kom in” (började flöda) vid mer än en grad lägre temperatur än vanligt (ni vet ju att pot stills kokar upp vid en viss temperatur, säg ca 84,5 grader C för spritpannan, och att temperaturen sedan stiger mot vattens kokpunkt, samtidigt som alkoholhalten i flödet avtar?) och sluttemperaturen var inte kring 100 grader C som det brukar, utan strax över 98,5 grader C. Varför då?

Jo, det var lågtryck ute i vår del av världen. Lägre lufttryck innebär att ångorna stiger lättare och att temperaturen – eller energitillförseln för ångorna – kan vara lite lägre för att uppnå motsvarande effekt.

Även med ett par termometrar och en pot still kan man alltså avläsa vädret!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *