Lika, olika (om Primör)

I senaste (nr 125) Whisky Magazine från England så har bl.a. vår förstling, Smögen ”Primör”, provats av de två inhyrda provarna Joel Harrison och Annabel Meikle. Resultatet föranleder en betraktelse på temat ”Lika, olika”…

…för Joel Harrison gav det klart positiva betyget 8, medan Annabel Meikle gav det klart dåliga betyget 6. Här bör också klargöras att Whisky Magazine inte tillämpar den vanligt förekommande 100-skalan utan en variant av den, graderad 1-10, men med tiondelar som också delas ut. Dock är scorerna generellt sett lägre i den här varianten, än de brukar vara i den vanliga 100-skalan. Som exempel är 8 nog inte motsvarande 80, utan snarare någonstans 84-85. Det skulle också stämma mer eller mindre väl mellan hur Joel Harrison bedömde Primör, och hur andra erkända provare som exempelvis Serge Valentin på whiskyfun.com har bedömt den.

Som ni förstår är vårt lilla problem i det här sammanhanget bedömningen med betyget 6, från Annabel Meikle. Om vi försöker ta ett steg tillbaka och se så objektivt det nu går på saken, så är det inte så att betyget 6 är ett problem, eftersom det i detta fallet helt uppenbart är den subjektiva uppfattningen för hennes del, om vad hon (inte) tycker om Primör. Ingen whisky kan, eller förtjänar ens, att älskas av alla – och allra minst vår whisky, med sin mycket kraftfulla och kompromisslösa stil. Problemet ligger istället i vad som har noterats om Primör, där följande framgår:

Joel Harrison (8): NOSE – Fruit compote, upside down pudding, hot tar; PALATE – Full of flavour, sweet builders’ tea, plums, figsand dates, leather jackets and motorbike oil, with water vanilla and whipped, sweetened Cream; FINISH – Walnuts, dates and some blood orange; COMMENTS – A velvet tracksuit, not a Three piece suit, smooth and silky.

Annabel Meikle (6): NOSE – Malted toasted biscuit, then fresher lemon and lime, mint, malted loaf and hints of plum, with water it falls apart with sulphur and composting vegetal notes that overpower any fruitiness; PALATE – Very astringent, bitter hops, stale beer with a powerful metallic taste, spent coffee grains and then solvents emerge with water; FINISH – The bitterness and astringency lingers; COMMENTS – Feels young and immature with little influence from the wood.

Man kan definitivt känna igen sig i huvudlinjen i Joel Harrisons tasting notes ovan, om man har provat Primör några gånger. Varje uttolkning är helt klart personlig och detta gör att de detaljerade tasting notes alltid skiljer sig en del åt. Men inom rimliga gränser, om man skall hålla en objektiv linje (vilket är nödvändigt om man skall åstadkomma strukturerade och rättvisande resultat). Delar av även Annabel Meikles tasting notes kan definitivt också appliceras på Primör; andra emellertid inte. Det som dock stör ut den senare bedömningen helt är den avslutande anmärkningen om ”…immature with little influence from the wood.” Primör är en vatting (blandning) av nio stycken fat; ett fresh Bordeaux barrique på 225 L volym och åtta stycken helt oanvända, hårt rostade fat om 110 L volym och av europeisk skogsek. Det finns enormt mycket fatkaraktär i Primör. Förvisso enbart från den exklusiva och inte särskilt frekvent förekommande europeiska skogseken, vilket bidrar till att göra Primör ganska speciell. Men det är alltså direkt fel att påstå att Primör har fått lite fatkaraktär.

Vad kan då detta bero på, att det blev så olika? Det finns flera fullt naturliga förklaringar. Den enklaste är att detta är tämligen subjektiva bedömningar och att en person gillade Primör, den andra inte. Men det kan också vara så att man har spätt whiskyn väldigt olika och misslyckats med att späda på ett vettigt sätt (överspädning är ofta en klart dålig idé, liksom underspädning av den 63,7 % starka Primör kan ge en väl robust upplevelse). Eller så har man helt enkelt haft en dålig dag och kanske ätit något mindre lämpligt till frukost eller lunch (rå lök, curry och asiatisk mat är ofta en dålig kombo för whisky senare på dagen).

Lite intressant är det också att se över de övriga 20 tasting notes som förekommer i samma nummer av Whisky Magazine, från samma två provare. En skillnad om mer än en (1) poäng får anses som så betydande, att det kan framstå som tveksamt om två professionella provare borde kunna komma fram till det. Av totalt provade 21 whiskies har 12 en skillnad på 1 poäng eller mer. Det är fler än hälften. För fyra whiskies skiljer 2 poäng eller mer och ytterligare fyra ligger på 1,8-1,9. Max spridning har bedömningen av en Springbank 12 yo Cask Strength fått, med 2,3 i skillnad (men där poängterar Joel Harrison särskilt att ”this one is not really to my taste”, vilket öppet anvisar subjektiv påverkan).

Vad är då poängen? En poäng kan vara att Primör inte passar alla, men att många tycker väldigt bra om den – och så skall det vara, tycker vi. Men huvudpoängen är att man vid genomläsning av andra personers tasting notes inte kan ta för givet att de är vare sig objektivt korrekta eller rättvisa för din egen smak. Ytterst är det viktiga hur DU upplever en whisky, inte vad någon annan tycker. Skall man ta ledning av tasting notes från någon annan, så bör man ge sig tid att ”lära in sig” på någon eller gärna några, vars smak överensstämmer relativt väl med den egna. Först då kan du verkligen få ledning.

Och välkommen att prova såväl Primör, som våra kommande produkter, på mässor eller via Systembolaget!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *