Hållbarhet, whisky

Vi fick en allmängiltig och därför bra fråga i helgen – hur länge håller er whisky?

Whisky är definitionsmässigt starksprit som håller minst 40 procent alkoholhalt. Som all starksprit är den destillerad. Detta gör att whiskyn, liksom all starksprit där inget har tillsatts (förutom rent vatten) efter destillationen, är biologiskt sett neutraliserad. Den kan vara och är kemiskt aktiv, men inte biologiskt. Whisky kan alltså inte ruttna eller mögla, eller förfaras genom att bli skämd på liknande sätt som mat eller för den delen, vin och öl.

Om vi förutsätter att korken till flaskan är ok och att flaskan inte förvaras i solljus (som bryter ner det mesta) eller under extrema eller mycket variabla temperaturer, så skall en fylld flaska whisky hålla mycket länge, utan att egentligen förändras. Förvaringen av whisky (och all starksprit) skall förresten vara stående, aldrig liggande.

Det där med ”fylld” är dock en viktig förutsättning. Vad som nämligen kan hända och händer med en whisky, är att den oxiderar, d.v.s. att ämnen i whiskyn reagerar med och bryts ner av det syre som finns i luften som finns innesluten i flaskan. I en fylld flaska är detta en så liten mängd luft och därmed lite syre, att det bara sker en svag och mycket långsam förändring av whiskyn. Det kan ta 30-40 år innan det blir en märkbar förändring (och den är då så försiktig att den ofta är positiv). Oxidationen är kemiskt sett samma process som är en av de olika mognadsfaserna i ekfaten, men då den sker i glas får den inte riktigt samma effekter.

Ponera dock att flaskan är tullad på och saknar en deciliter whisky, eller än värre, har bara en deciliter whisky kvar? Då innehåller flaskan, även med en tät kork, så mycket mer syre att mängden reaktioner mellan syre och ämnena i whiskyn mångdubblas och går mycket snabbare. När man väl har brutit korken och tagit en mängd whisky från flaskan så kan man därför se innehållet i flaskan som ett inverterat år, d.v.s. har det tagit en fjärdedel av innehållet, så skall resten konsumeras inom tre fjärdedelar av ett år, för att bibehålla sin fräschör. Har man särskilt höga krav bör man till och med korta ner den tiden rätt avsevärt och snarare se flaskan som representerande ett tertial, fyra månader. Men det beror också lite på vilken whisky det är i flaskan; vissa whiskies är mer komplexa än andra och då oftast känsligare i detta avseende.

Vad man således aldrig skall göra, det är att spara den där sista decilitern av en favoritwhisky. Den är nämligen inte sig själv redan efter några månader och efter några år längst inne i barskåpet är den garanterat rätt platt och trist, inte alls vad du en gång mindes den som. Så, passa på att njuta medans den är fräsch!

Men, således, whisky håller egentligen obegränsat länge, förutsatt att korken är tät, flaskan förvaras vettigt och vi avser en persons normala livsålder.

You may also like...

6 Responses

 1. Joakim Stjernström skriver:

  Gäller detta även Rom?

 2. Thomas Øhrbom skriver:

  Veldig bra som vanlig, Pär. Vil bare tillegge at om man virkelig vil spare litt av den fantastiske whiskyen man har bakerst i skapet, så går det bra om man heller whiskyen over på en mindre flaske. Med whiskyen over på mindre flaske blir det mindre oksygen (syre) i flasken, og dermed mindre oxidering.
  Det er mange steder online man kan kjøpe glassflasker av god kvalitet på 30, 20, 10, 5 eller 3 cl. Merk dog at man bør kjøpe glassflasker, og man bør kjøpe flasker med god kvalitet på skrukorken. Ikke bruk småflasker med papp inne i korken. Det skal være plast av god kvalitet.

  • Pär Caldenby skriver:

   Absolut, att hälla över riktigt bra whisky på små flaskor där man i stort sett eliminerar luftens tillträde är en gid idé. Förutsatt då att det är en glasflaska med kork av hög och tättslutande kvalitet, som du anger. Överlag är skruvkork en mer tättslutande lösning, särskilt på medicin- och provflaskor av viss kvalitet.

 3. p skriver:

  Om man pumpar ut luften då?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *