Små batcher – varför?

Vi har fått flera reaktioner på sistone om att vi har gett ut (väldigt) små batcher av våra buteljeringar och att dessa tagit slut fort. Vilket upplevts som negativt.

Det är lätt att förstå att många blir besvikna om de inte kan få tag i en flaska eller två från våra buteljeringar. Vi är förvisso ett litet bränneri med motsvarande begränsad produktionskapacitet, så vi kommer aldrig att ge ut några i normal mening stora batcher. Men det är heller inte någon poäng i sig, tycker vi och många med oss. Anledningen till att vår nu pågående serie ”Sherry Project 1” (i totalt fyra delar) är begränsad till runt 900 flaskor per omgång, varav 600-744 till Systembolaget, är att vi lagt som fast princip att vi alltid kommer att släppa whisky som är redo för det och som har något bra att säga. Den absoluta merparten av vår produktion är helt enkelt inte redo redan vid 3-4 års ålder, utan behöver några år till på nacken. Det som vi har är därför enstaka fat som är särskilt aktiva och som blir single cask-buteljeringar, samt mindre fat i quarter cask-storlek och av helt oanvänd europeisk ek, vilka mognar whiskyn med en klart större hastighet. Detta är basen för våra nuvarande buteljeringar och den basen, den är liten till volymen. De enstaka single casks som är redo är också naturligt begränsade till fatets storlek, så där ligger maxgränsen normalt vid runt 400 flaskor.

Att vi ger ut så pass små buteljeringar beror alltså på att vi vill säkra upp högsta kvalitet för er som whiskynjutare. Med tiden blir det lite större buteljeringar, men vår buteljeringstank är å andra sidan bara på 2400 liter max, så större än drygt 4000 flaskor blir det aldrig… Vilket är bra.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *