Arran, tasting

Under påskhelgen blev det lite möjlighet till konkurrentanalys, d.v.s. att prova annan whisky än den egna. Det är en nödvändighet om man skall hålla sig på tå och i takt med tiden. Dessutom kan det vara alldeles utmärkt trevligt!

Arran, eller ibland ”Isle of Arran”, från den skotska västkustön med samma namn, grundades 1995 och har nu släppt sin första 18-åriga whisky. Nu är ålder inte något givet kvalitetsbevis, men av hävd har åldersbeteckningen 18 år ansetts stå för whisky av särskilt hög kvalitet. Ibland stämmer det. Ibland inte. Men, för Arrans del är det i alla fall ett gott skäl att gå igenom deras nu mer etablerade range av whiskies, i form av 10 yo, 14 yo, 18 yo och 12 yo Cask Strength.

10 yo (46 %)

Frisk doft men med kokta grönsaker och halvt oren kant; säd, pomerans, lätt rök, parfym (21). Maltig och karaktärsfull smak, med pomerans och lite kryddiga feints (19). Lätt kryddig eftersmak med fudge och gammal ek, ingefära (20). En mycket speciell ton av citrusskal och feints dominerar; ”robust och skarp; säd och kryddig pomerans” (20). Betyg: 80

14 yo (46 %)

Något smörig doft med refill sherryfat, kola, gräs och bara lätt frukt. Torrt gräsig smak, torr malt, torr ek, torr marsipan med lätt bittermandel och vanilj. Eftersmak med refill-ek med viss pepprighet, smulat torkat äpple och kola. Torrt intryck, klen och lite trist, saknar fruktighet; ”torr, gräsig och pepprig”. Betyg: 77

18 yo (46 %)

Doft med mogna gröna äpplen, apelsin, bra och lugna fattoner och ren jordkällare (23). Sötma, rondör och lätt krydda i smaken; äpplen, päron, malt, mandel (22). Eftersmaken drar mer mot maltig ale, med en lätt sälta, äppelskal och inlagd ingefära (21). Karaktär, bra motstånd och vissa insmickrande toner; ”mogna äpplen och salt mandel” (22). Betyg: 88

12 yo CS (53,2 %)

Mogen färsk frukt i doften, med mogna ektoner, vanilj och en fyllig mjukhet (22). Klart fruktig smak med viss eksyra, mycket lätt krydda, vanilj och fin fisk/hav (22). Vanilj och återhållsam frukt i eftersmaken, lite svartpeppar och torrt gräs (21). Fyllig, bra mognad, väl sammanhållen; ”mogen frukt, vaniljig ek” (22). Betyg: 87

Man kan eventuellt misstänka att 14 yo ovan har varit en något misslyckad batch, eller att det finns någon form av mild korkskada i just den flaskan. Den borde upplevas bättre än den framstod som. Att 10 yo landar på 80 poäng och därmed är ok, men inte direkt upphetsande, är fullt normalt och samma score som den fick för snart tio år sedan i mina noteringar. Det är en lite enklare sammansatt whisky, med spritkaraktärer som dominerar och i huvudsak refill-fat som använts några vändor; används fräschare fat på den, så skulle den prestera klart bättre. Att 18 yo hamnar på höga 88 poäng var inte oväntat och bekräftar att Arran har hög kapacitet och god kvalitet, liksom en rätt hög andel sherryfat som kan användas (18 yo är helt klart dominerande från sherryfat). Det stora glädjeämnet är annars 12 yo CS, som visar spänst och hög kvalitet – ett återköp lockar!

You may also like...

1 Response

  1. Åke Johansson skriver:

    Vi buteljerade vårt arranfat för ett par-tre år sen som 16-åring. Inte helt i min smak, men uthärdlig. Finns nog nån flaska kvar om du är intresserad. Annat som tappats upp är 11-årig lättrökt Bladnoch och 21-årig Glen Grant. Båda flera snäpp över uthärdlig. God tillgång på båda. Ett fat med Bowmore 2003 kan tänkas bli buteljerad framåt hösten. Intresserad?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *