Rosebank 21 yo, tasting

Tiden under påskhelgen medgav vissa exkurser i njutningens tecken. Vår och sommar gör att längtan efter en bra Rosebank allt som oftast infinner sig. Rosebank lades ner 1993 och börjar nu bli sorgligt svår och kostsam att få tag i, men i sina bästa stunder kan den prestera enormt bra whiskyupplevelser. I detta fallet är det dags för en jämförande provning i den möjligen något nördigare skolan, nämligen av de två stycken 21 yo som getts ut av ägaren, Diageo, i serien Special Releases. De här två var del av släppen för 2011 respektive 2014.

Rosebank 21 yo (2011 års släpp) @ 53,8 %

Doft med gröna och gula äpplen, mjuk mandel, lätt vanilj och ingefära (23). Smak med sötmandel, vag vanilj, gula äpplen och honungsmelon (23). Ingefära med lätt touch av chilli, mer honungsmelon och clementinskal i eftersmaken (22). Lätt, elegant, inbjudande och välbalanserad; ”honungsmelon och ingefära” (23). Betyg: 91

Rosebank 21 yo (2014 års släpp) @ 55,3 %

Fräsch doft med fruktig baston och mjuka, sötsyrliga äpplen och päron, med lätta melontoner (23). Fruktig smak med inslag av chillihetta från faten, men också vanilj och polerad ek (22). Eftersmak med äppelskal, citrusskal, melon, torr maltighet, fin ek och lätt sälta med viss elegans (22). Fin balans, mogen lättsamhet; ”sötsyrliga äpplen och chilliek” (23). Betyg: 90

Detta är två whiskies av mycket hög klass. Betygen ovan och tonerna som angetts kan antyda att de är väldigt lika. Så är dock egentligen inte fallet, särskilt inte när man provar dem mot varandra. Då framträder de skillnader som finns (vilket också är skälet till att en head-to-head är en bra provningsmetod). 2011 års släpp är nog mer typisk som Rosebank, medan 2014 års släpp är lite mindre tydligt destillatbunden och möjligen med mer skärpa från faten som grund för den saken. Men, hursomhelst, en riktig njutning!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *