Rosebank, sommarprovning

Rosebank – det bland vissa så legendariska destilleriet i Falkirk, kallad ”Queen of the Lowlands” för sin kvalitet och karaktär. Trippeldestillation. Högt anseende bland blenders som ju vet vad de talar om. Populär bland de på den tiden få maltwhiskyälskarna. En av fyra maltwhiskies i föregångaren till den sedermera så banbrytande Six Classic Malts (där Glenkinchie fick representera Lowlands), den så kallade Ascot Malts. Men inget räddade Rosebank (m.fl.) från revisorerna, när United Distillers 1993 skar ner (igen) bland sina destillerier. Rosebank, som inte kunde expanderas p.g.a. sitt inträngda läge, fick tillsammans med Lowlands-kollegan Bladnoch se sina portar stängas. Buteljeringarna är idag allt färre och priserna stiger snabbt för de flaskor som finns att få fatt på. Men vad förmår då Rosebank? Dags att finna ut, i en provning med sommartema:

Rosebank 12 yo ”Flora & Fauna” (43 %), OB – fräsch doft med citrustoner, blomsteräng, äpple, ingefära och lite kanel. Smak på sötare äpplen, ingefära, malt och vaniljtoner från faten. Eftersmaken har ett visst kryddbett, malt samt kärnhus av äpple. En riktigt välbalanserad dunst av sommar! 91/100

Rosebank 10 yo ”Old Malt Cask” (1989-1999; 50 %) – doft med äpple, malt, rostad ek samt skal av både citron och lime. Krämig vanilj i smaken, med äpple och något jordig malt. Ingefära, äpplen och rostad kola från faten, i eftersmaken. Habil och klart typisk presentation; ”äpple, vanilj, malt”. 88/100

Rosebank 17 yo ”25.46” (56 %), Scotch Malt Whisky Society – vaniljig doft med fylliga blomtoner, fruktsallad och Päron-Bugg. Gräddigt vaniljig ek med fruktkompott i smaken. Eftersmak med nyslaget gräs, päron, kryddig malt och lite vanilj. Välbalanserad trots tydliga fattoner av vitek, mycket njutbar; ”fruktkompott och vanilj”. 92/100

Rosebank 19 yo ”Douglas of Drumlanrig” (46 %) – doft av godis, päron, äpple och före spädning en utpräglad fräschör. Enklare smak med fruktkola och vanilj. Lätt kryddbett i eftersmaken, med ingefära, halvbitter marsipan och äppelskal. Återhållsam men bra, spädes ej. 84/100

Rosebank 17 yo (55 %), Murray McDavid, finish på vitvinsfat av fransk ek – doft med smörkola, tydlig vinositet, läder, aprikos och undertryckta ljusa frukter. Mycket fatdriven fruktighet i smaken, med därtill nejlika, jordkällare och honung. Rostad knäck och bokna äpplen i eftersmaken. Kraftig fatpåverkan, typisk fransk ek med tyngd, dock en atypisk Rosebank; ”smörkola, fatdriven frukt”. 85/100

Rosebank 21 yo (but. 2014; 55,3 %) OB – skir frukt, vaniljig fudge, äppelmos, citronskal, kardemumma i doften. Smaken ger citrusdoftat äppelmos, sötma och mycket lätt jordiga julkryddor. Eftersmaken är torrt fruktig, farin, nejlika och blommig äng. Krämig, välbalanserad, spädes försiktigt för bästa komplexitet. 91/100

En alldeles utmärkt trevlig provning och en bekräftelse av att Rosebank särskilt under vår och sommar är en lysande trevlig whisky. Mycket saknad.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *