Nytt släpp: Sauternes single cask

Torsdagen den 27 augusti 2015, kl 10:00:00 (enligt Systembolagets klocka) så släpps vår andra officiella Single Cask (nr 7/2011) som ett s.k. webbsläpp via systembolaget.se – detta innebär att man från och med detta klockslag kan beställa en flaska via den hemsidan. Vi vet att det är ett mycket starkt intresse för våra buteljeringar och inte minst för denna, som redan vunnit pris exempelvis som ”Bästa whisky 3-10 år” på Öl- & Whiskymässan i Falkenberg i helgen som just var.

Vi räknar med att de 273 flaskor som vi levererat till Systembolaget (det står 266 på deras hemsida, men är 273 st) kommer att ta slut inom sekunder. Man måste alltså vara inloggad och redo att trycka på knappen, redan före det att klockan slår 10.

Man hittar enklast webblanseringarna genom att gå in på systembolaget.se och scrolla längst ner på förstasidan, där det finns en länk vidare till just ”webblanseringar”. Scrolla sedan ner igen och sök upp aktuell webblansering, och inom den söker ni upp vår buteljering (näst längst ner), varpå ni klickar fram er till sidan för just den – det är där beställningsknappen finns. Notera att ni före detta måste ha, eller ha ordnat, en identitet hos Systembolaget, d.v.s. registrerat er, samt att ni skall ha loggat in på den identiteten. Detta är enkelt, även om det kan låta komplicerat när man beskriver det.

Buteljeringen i sig är alltså av ett enskilt fat, nr 7 från 2011, som var ett nytt Sauternesfat om ca 228 L volym, tillverkat av europeisk skogsek från Frankrike, med rostningen ”Mellan +”. Sauternesvin är ett mycket exklusivt, vitt, dessertvin från appellationen Sauternes, inom Bordeaux. Vinerna härifrån görs i det närmaste på hopskrumpnade russin till druvor, som därtill skall ha belagts med s.k. ädelröta under de fuktiga höstdagarna före skörd. Det blir mycket små volymer, men väldigt komprimerad smak och uttalad sötma, som regel med inslag av honung och tropiska frukter. Denna sötma har helt tydligt avsatt en effekt på vår whisky, liksom den utmärkta eken har fört fram mognadstakten till en imponerande nivå för ett så pass stort fat. Som gedigen bas finner man givetvis den tydliga maltigheten och påtagliga torvigheten från vår råsprit. Vi tycker själva att detta är en alldeles ypperlig och därtill ovanlig whisky, med sin fulltidslagring på denna typ av fat.

God jakt!

You may also like...

2 Responses

  1. Andreas skriver:

    Spännande, vet ni i vilket ca pris släppet kommer att ske ? Ev skulle vi ta ett besök hos er för att se tillverkningen, JKPG Whiskyklubb

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *