Vatten i din whisky

Det är sommar, det är…ibland…sol, och vi har många besökare på bränneriet. En fråga som då alltid, nästan vid varje visning och provsmakning, dyker upp, är den om huruvida man kan eller till och med får späda whisky med vatten.

Vår whisky buteljeras inte vid 40 eller 43 procent styrka, eftersom den tas direkt från faten och då har den styrka som den råkar få, efter sin tid på fat. Ingen utspädning vid buteljering och i flaskan har du det som kom från fatet, varken mer eller mindre. (Det enda vi gör är att filtrera bort direkt fasta partiklar, som små träflisor och liknande.)

Detta innebär dock inte på något sätt att den styrka, i vårt fall hitintills mellan 51,8 och 63,7 procent alkoholhalt, som finns i flaskan också är den vid vilken whiskyn skall avnjutas. Alla får tillsätta den mängd vatten som de vill. I vissa fall, som med vår ”Primör” vid stöddiga 63,7 procent alkohol, så är det närmast anbefallet att tillsätta en hel del vatten.

Anledningarna till att tillsätta vatten är många. Men det räcker egentligen med en, eller en variation på två skäl, egentligen. Alla är vi nämligen olika, whiskies som människor. Vissa whiskies tål att spädas ner, andra tål det inte, ytterligare några vinner oerhört på att spädas ner, andra vinner mindre på det. På samma sätt uppfattar varje människa en viss whisky på ett unikt sätt, helt enkelt därför att vi alla är olika, i perception, i vana, i uppfattning om vad som är ”rätt” och i förmåga att uppskatta nyanser och skillnader vid olika alkoholhalter, i whiskyn.

Därför: avnjut din whisky helt ren och outspädd om du vill, men prova ändå alltid att tillsätta lite vatten, eller mycket vatten, om du vill det. Det finns inga absoluta sanningar, utan det är DU själv som bestämmer vad som är rätt för dig.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *