Temperaturen

Som alla whiskyintresserade säkerligen vet så är whisky – liksom annan sprit – i fysikalisk mening en produkt av varierande kalla och varma förändringar av temperaturen hos vätskor och gaser – man kokar, kyler, kokar igen, kyler en gång till etc osv mm. Men det är inte dessa mycket intressanta aspekter av produktionen som dagens blogginlägg handlar, utan om något mer handfast, som gäller och påverkar oss alla.

Temperaturen på din whisky, i ditt glas. Det är viktigt, men oftast tämligen förbisett.

Den temperatur som din whisky har kommer att påverka hur mycket och vilka aromer den ger ifrån sig, liksom hur du kan och kommer att uppfatta de smakämnen som whiskyn innehåller. Förenklat så gör en kall whisky att det blir svårare att uppleva alla dofter och smakerna är ofta förenklade och återhållsamma; omvänt gör en varm whisky att aromer och smaker kan bli väldigt öppna eller till och med aggressiva. I båda fallen kan man som regel mestadels förlora, ställt i relation till en normaltemperatur på whisky, glas och omgivande miljö.

Just nu är Yours Truly i ett land vid Medelhavets norra rand och det är konsekvent över 30 grader och duktigt varmt. Här passar exempelvis, enligt YT:s uppfattning, den egna Smögen inte alltför bra, då dess redan mycket kraftfulla karaktär skulle bli kraftigt förstärkt och egentligen slita alla rimliga bojor som den bör förses med; en överladdning helt enkelt. Istället har valet på whisky fallit på en medhavd Bruichladdich lagrad på f.d. Bourbonfat – en whisky som är lättare men fortfarande smakrik, och en whisky som man till och med kan blanda med sodavatten om man känner för en svalkande long drink som alternativ till en G&T (tyvärr tog vi inte med den egna Strane, så whisky & soda är attraktivt). En long drink som W&S är emellertid i och för sig ett sidospår för artikelämnet, men enkelt uttryckt så innebär den ju att man kyler ner (is är bra i det läget) whiskyn och förändrar dess smaker, till att passa för ett annat användningsområde än det man normalt har för en (ren) whisky. Sidospåret utgör därvid förvisso samtidigt ett bra exempel på det som är poängen i detta inlägg, nämligen att temperaturen – liksom koncentrationen – påverkar hur man uppfattar en whisky, på gott och på ont.

Den som någon gång har dragit ett fatprov direkt från ett fat i ett (nästan alltid) kylslaget eller iskallt lagerhus, allrahelst från ett eget fat, vet att det finns få smaker som går upp emot de som kommer ur glaset. Men det beror mest på den inspirerande miljön och situationen – betingelserna för en seriös provning är oftast inte alltför goda i ett lagerhus, särskilt inte som förförelse skapad av miljön också skapar en dålig bas för att göra professionella val kring buteljering nu, längre lagring, re-racking, eller vad det nu kan vara.

Samtidigt är den där goda whiskyn kanske inte så optimal en het sommardag på bryggan, när luften står och darrar som en samling påverkade kobror. Däremot kan den vara utmärkt sex timmar senare, när solen sänkt sig ner i havet och temperaturen gått ner under 20-strecket igen. (Härmed inte sagt att samma whisky skall blandas med soda för att återställa upplevelsevärdet av den; snarare att du bör byta ut den whiskyn mot en annan whisky, eller mot något helt annat, kanske rentav Ramlösa eller Loka.)

Bäst temperatur för att analysera och även för att njuta av en whisky är runt 20 grader, d.v.s. i normal rumstemperatur. Ett trick man kan dra nytta av, om man råkar befinna sig ett relativt svalt rum, säg runt 15 grader, eller i ett lagerhus, är att för en cask strength whisky tillsätta en hyfsat rejäl mängd vatten (gå från säg 60 till 45 %) och vänta ett par minuter, med lock på glaset. Denna förändring i alkoholhalt leder till nervositet hos etanolmolekylerna, som börjar vibrera och därigenom skapar viss värme. Vattnet medför alltså att temperaturen åker upp några grader och därmed öppnar sig whiskyn bättre. Idealiskt bör vattnet då ha samma eller aningen högre temperatur som/än whiskyn. För varm whisky kan man givetvis kyla ner med kallt vatten, för att dämpa den värsta hetsen.

Bara några tips och tankar från sydligare nejder. Snart är vi tillbaka i den kalla Nord igen.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *