”Auktion”: Sherry Project 1 + Jubilee

Härmed så bjuder vi in er glada whiskyentusiaster att förvärva hela vår nu snart avslutade serie ”Sherry Project 1” med fyra buteljeringar, plus även den i augusti buteljerade ”Jubilee”, som vi gjorde för att fira fem år i produktion och som annars bara fanns tillgänglig för de som besökte vår jubileumsdag i augusti. Således fem flaskor: Sherry Project 1:1, 1:2, 1:3 och 1:4, samt Jubilee.

Sherry Project 1, som hela serien om fyra buteljeringar heter, erbjuder en möjlighet att studera hur längre lagringstid på sherryfat påverkar en whisky. Samtliga fat i serien fylldes ursprungligen i juli 2011 och samtliga fat var av europeisk skogsek och av storleken ”Quarter cask”, d.v.s. ca 120 liter. Elva fat som fylldes var helt oanvända, medan fyra stycken tidigare hade innehållit Oloroso Sherry. De elva nya faten fick ligga till den 15 maj 2014, då de fylldes över på tre stycken olika Sherry Butts (500 liter stora fat) för att gifta sig samman och för att få en s.k. sherryfinish. Den första av de tre Butts fick ligga i fyra månader innan buteljering och Sherry Project 1:1 släpptes i november 2014. Nästföljande Sherry Project 1:2 fick ligga totalt åtta månader på sin Sherry Butt och släpptes via Systembolaget i mars 2015. Sherry Project 1:3 och 1:4 buteljerades båda i början av augusti 2015 och är alltså strax över fyra år gamla, men 1:3 har fått 14 månader i sin Sherry Butt, medan 1:4 har legat på sherryfat hela tiden. Således har tiden i sherryfat successivt ökat i seriens fyra buteljeringar och det är mycket intressant att se hur det har påverkat whiskyn!

Jubilee är också den från samma typ av fat som Sherry Project 1:4, således en single Sherry Quarter cask, men fylldes i januari 2012 och är alltså ett enda fat. Den är karaktärsstark och 110 % i alla avseenden, varför vi tyckte att den passade utmärkt för att fira våra fem första år i produktion på bränneriet. Jubilee har aldrig varit öppet tillgänglig, även om vi har med den på mässorna nu i höst och vinter (så länge de räcker).

Det som nu har skett är att vi har hållit kvar två lådor från respektive buteljering, för att kunna erbjuda 24 stycken set om vardera fem flaskor (de ovan nämnda). En särskild trälåda har tagits fram och byggs för hand (i skrivande stund inte färdigbyggd), för alla fem flaskorna. Varje set/låda blir numrerat och signerat. Tanken är att erbjuda såväl den intresserade samlaren, som den som vill kunna prova alla fem flaskorna i ett sammanhang, en möjlighet att skaffa hela uppsättningen på ett bräde, i ett unikt format. Alla flaskor är på 500 ml och alkoholhalten är varierande från 51,8 % för Sherry Project 1:1 till 60 % jämnt för Jubilee.

Haken här är givetvis att det finns färre set än vad det finns intresse för dem. Det blev tyvärr färre flaskor än vi trodde, av samtliga buteljeringar inom serien Sherry Project 1, vilket hållit nere antalet set. (Detta har nog berott på hög genomsläpplighetsfaktor hos den europeiska eken samt att de stora sherryfaten var relativt ”törstiga” och helt enkelt stal ett antal liter whisky!)

Hursomhelst så erbjuder vi nu er som följer vår blogg och/eller Facebooksida att lämna bud på ett set. Bud lämnas per e-post till info@smogenwhisky.se senast kl 18:00 fredagen den 30 oktober 2015 och skall märkas ”Bud” eller snarlikt som inte kan missförstås. Reglerna är enkla och som följer: startbud är minst 5000 kr, bud skall avse hela hundralappar på detta belopp eller över och skall vara helt ”rena”, utköp av set/låda sker i enlighet med alkohollagens krav endast som en privatimport via Systembolaget (mot lämnat bud +/- några kronor), bud skall innehålla budgivarens riktiga namn, personnummer, adress, telefon, e-adress och vilken Systembutik man önskar utköp genom, samt skall det klargöras med en gång att man får lämna mer än ett bud men endast får köpa ett set per person; bud kan inte lämnas på specifika nummer i serien, utan fördelningen sker efter principen högst bud högst upp i nummerserien. Den som inte initierat en privatimport inom en vecka efter det att vi (under v. 45) meddelat att man lämnat ett vinnande bud, den tappar sitt vinnande bud och näste person på budlistan får chansen istället.

För att ytterligare skapa incitament att bjuda på dessa set så kommer Smögen Whisky AB att skänka 200 kr per tusenlapp utöver startbud, som kommer in som bud genom denna auktion. Tanken är idag att dessa pengar skänks till Röda Korset, men mottagaren kan komma att ändras. Den som lämnar bud får gärna föreslå mottagare och vi väljer därefter ut den vi finner mest lämpad.

Lycka till med era bud!

P.S. Den sista delen i serien, Sherry Project 1:4, släpps i sig själv genom Systembolagets s.k. webbsläpp den 19 november 2015. Det är beställt 640 flaskor av den, till detta. Vi utgår ifrån att de kommer att gå åt med raketfart.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *